Winterkorn iz Volkswagena je menadžer s najvećom plaćom

Autor: Ksenija Kale , 06. kolovoz 2012. u 17:45

Stručnjaci se zalažu za određivanje gornje granice za plaće koja bi trebala biti prilagođena specifičnostima pojedine tvrtke

Automobilski proizvođač Volkswagen ima najbolje plaćene menadžere u Njemačkoj, a njihova su primanja u posljednjih deset godina u prosjeku rasla za čak 126 posto. Deutsche Welle javlja da je u 2011. godini najviše zaradio predsjednik Uprave Volkswagena Martin Winterkorn kojemu je na račun sjelo rekordnih 16,6 milijuna eura. Taj se podatak može iščitati iz istraživanja koje je nedavno predstavila Njemačka udruga za zaštitu vlasništva vrijednosnih papira i Tehničko sveučilište iz Münchena.Volkswagen je u prošloj poslovnoj godini članovima Upravnog odbora u prosjeku isplatio 8,4 milijuna eura. Na drugome mjestu iza Volkswagena nalazi se financijska institucija Deutsche Bank s isplaćenih 5,9 milijuna eura. Lista najbolje plaćenih menadžera potaknula je žučne rasprave u Njemačkoj, pogotovo uzme li se u obzir da su prije deset godina tamošnje menadžerske plaće bile bitno umjerenije iako ni tada nisu bile male.

Banka i Telekom
Deutsche Bank je 2001. godine držala prvo mjesto po visini menadžerskih plaća, s prosjekom od 5,3 milijuna eura po članu Upravnog odbora. Na drugome je mjestu bila telekomunikacijska tvrtka Deutsche Telekom s 2,2 milijuna eura, dok je Volkswagen zauzimao tek treće mjesto sa 2,1 milijun eura.Ulrich Hocker, predsjednik Njemačke udruge za zaštitu vlasništva vrijednosnih papira koja štiti interese dioničara, napominje kako treba uzeti u obzir da nisu porasle samo plaće, nego i zarade tvrtkama na čijem se čelu ti menadžeri nalaze. Budući da mnoge tvrtke visinu plaće vežu uz postignute poslovne rezultate, jasno je da su zbog toga porasla i menadžerska primanja. Međutim, Hocker upozorava da rasprave o menadžerskim plaćama ne smiju biti motivirane zavišću, već da ih Nadzorni odbori ipak trebaju shvatiti ozbiljno: “U interesu Nadzornih odbora ne može biti stvaranje dojma da se novac dioničara trpa u džepove vrhunskih menadžera”, smatra Hocker. Stručnjaci koji su sudjelovali u izradi ove studije zbog toga se zalažu za određivanje gornje granice za plaće koja bi trebala biti prilagođena specifičnostima pojedine tvrtke.

Stanje u SAD-u
No, usprkos rastu plaća i bonusa, prihodi njemačkih vrhunskih menadžera i prošle su godine u međunarodnoj usporedbi bili tek osrednji u usporedbi s primanjima koje sjedaju na račune njihovih kolega u Švicarskoj i SAD-u. U nedavno objavljenom istraživanju koje je provela savjetodavna tvrtka za posredovanje u zapošljavanju menadžera Pedersen & Partners, top-menadžeri vodećih stotinu kompanija u Europi i SAD-u godišnje u prosjeku zarade 1,31 milijun eura bruto.Naime, kako smo već pisali, taj iznos podrazumijeva prosječnu osnovnu plaću od 630.000 eura, uz bonus od 683.000 eura. U tom je istraživanju analizirana visina primanja 1200 top-menadžera iz 200 tvrtki u deset zemalja iz zapadne Europe i SAD-a u posljednjih pet godina. Ta analiza pak pokazuje da je ukupan iznos primanja top-menadžera u Europi i SAD-u vrlo sličan. Dok europski menadžeri dobivaju fiksna primanja u iznosu od 650.000 eura i bonus od 644.000 eura, njihovi američki kolege zarađuju 575.000 eura plus bonus od 777.000 eura. Odstupanje u njihovim ukupnim primanjima, uključujući i iznos bonusa, kreće se tek oko pet posto. Uz osnovna primanja i bonuse u gotovini, top-menadžeri u SAD-u primaju i dodatne nagrade, uglavnom dioničke opcije, čija je prosječna vrijednost 409.000 eura, a vrijednost dioničkih opcija koju dobivaju njihovi europski kolege znatno je manja i u prosjeku iznosi 136.000 eura. “Primanja top-menadžera u vodećih stotinu tvrtki sedam su puta viša od primanja glavnih direktora u kompanijama u zapadnoj Europi i SAD-u koja iznose nešto manje od 200.000 eura”, ističe Conrad Pramböck, voditelj istraživanja u Pedersen & Partners.

Koliko tko daje

Volkswagen najizdašniji
Njemački autoproizvođač Volkswagen prvi je na popisu tvrtki s najbolje plaćenim menadžerima. U 2011. je članovima svojeg Upravnog odbora u prosjeku isplatio 8,4 milijuna eura.

Menadžerima gotovo 6 milijuna eura
Na drugom mjestu iza Volkswagena prema menadžerskim primanjima u Njemačkoj je financijska institucija Deutsche Bank koja je u 2011. u tu svrhu isplatila ukupno 5,9 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close