VW s 1,2 milijarde dolara nadoknađuje štetu američkim dealerima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. kolovoz 2016. u 11:54
Foto: Reuters

Njemački proizvođač vozila i odvjetnik koji zastupa američke trgovce automobilima VW-a najavili su mogućnost nagodbe, odnosno dogovor na sudu u San Franciscu, no nisu željeli otkrivati iznose.

Volkswagen (VW) je pristao isplatiti 1,2 milijarde dolara na ime naknade gubitaka za 650 američkih trgovaca njihovih vozila koji su pretrpjeli veliku štetu zbog skandala s varanjem na emisijama ispušnih plinova dizelskih motora, otkrila su dva izvora upućena u tu problematiku. 

Njemački proizvođač vozila i odvjetnik koji zastupa američke trgovce automobilima VW-a najavili su mogućnost nagodbe, odnosno dogovor na sudu u San Franciscu, no nisu željeli otkrivati iznose.

Nagodba, koja je uslijedila nakon tromjesečnih pregovora, rezultat je sudske naredbe da se VW očituje o tome hoće li preraditi sporne motore koji pogrešno prikazuju ispušne vrijednosti ili će otkupiti natrag 85.000 luksuznih, trolitarskih, vozila u koje su ugrađeni ti motori. 

Izvori otkrivaju da je nagodbu od 1,2 milijarde dolara uključena nadoknada trgovcima zbog štete prouzročene skandalom, kao i naknada za dodatne troškove zbog neprodanih vozila.

VW će isto tako novčanim uplatama američkim trgovcima nastojati priopomoći da se što prije oporave od gubitaka prouzročenih skandalom.

"Vjerujemo da je taj dogovor s Volkswagenovim trgovcima u SAD-u važan korak u našem nastojanju da popravimo stvari kako s trgovicima tako i s VW-ovim dioničarima u SAD-u", istaknuo je izvršni direktor za područje SAD-a Hinrich J. Woebcken. 

Kako bi sanirao štetu, VW  samo na tom tržištu namjerava potrošiti 16,5 milijardi dolara no to ne znači da će se i nakon toga stvari riješiti.

Još uvijek im prijeti milijarde dolara potencijalnih kazni zbog kršenja tamošnjeg zakona vezanog uz emisije motora, kao i zbog potencijalnog troškova otkupa spomenutih luksuznih trolitarskih vozila opremljenih dizelskim pogonima.

VW je priznao kako je u 11 milijuna vozila, isporučenih u cijelom svijetu, ugradio neodgovarajući softver koji je prikazivao lažne vrijednosti ispušnih emisija.  U lipnju je VW pristao platiti više od 15,3 milijarde dolara kako bi otkupio natrag više do 475 tisuća vozila isporučenih SAD-u. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

a jeli se nase bajno ministarsvo sjetilo uopce da bi i oni mogli trazit ostetu ?
ili je jos za zahvalu vw, kupilo par passata iskompleksiranim djelatnicima koji neznaju ni nabrojiti vise od 4 marke auta ?

Ameri su “pronasli” softwer u trenutku kada se dogovara TTIP, naravno da im je to element pritiska na Njemacku da izgura svoj djunk u EU. Uporaba ovog softwera je kao doping u sportu. To je kao da dopingirani sportas plati kaznu i dalje se nastavi natjecati.

ostetili ljude a placaju dealir-ima….sve je jasno.

New Report

Close