Vučić Željezaru Smederevo prodaje Rusima za jedan dolar

Autor: Poslovni dnevnik , 03. srpanj 2014. u 22:00
Visoka peć nije proradila krajem lipnja jer nema dovoljno koksa

United Group, blizak Putinu, posluje diljem svijeta.

Vlada i ruski holding United Group, blizak vlastima u Rusiji, dogovorili su se o preuzimanju Željezare Smederevo, kako piše Blic, vjerovatno za jedan dolar.

"Željezara je u dugovima i velikim problemima. Cilj vlade je da sačuva radna mjesta za 5000 zaposlenika, pa će Rusi kompaniju najverovatnije preuzeti za jedan dolar. To je i cijena za koju je vlada Srbije kupila Željezaru od U.S. Steela", rekao je vladin izvor Blicu. Predsjednici iz United Groupa Gor Čudopolov i Igor Šamis sa srpskim ministrom gospodarstva Dušanom Vujovićem dogovorili su potpuno preuzimanje Željezare, a vlada će pregovore o prodaji završiti početkom sljedećeg tjedna kada će premijer Aleksandar Vučić otputovati u Moskvu, gdje će se sastati s predsjednikom i premijerom Rusije Vladimirom Putinom i Dmitrijem Medvjedevim.

Unatoč najavama da će visoka peć u Smederevu početi s radom krajem lipnja Politika doznaje da se plan ne provodi jer nema dovoljno koksa. Prema riječima Blicova izvora predstavnici United Groupa posljednji put bili su u Smederevu prije dvije godine, kada je obavljena detaljna analiza poslovanja. United Group osnovan je 2008. godine u Luxemburgu, a najveći dio imovine posjeduje u Češkoj i Rusiji, a posluje također i u sjevernoj Americi, Aziji i Africi. Iz proračuna Srbije za opstanak Željezare u posljednje dvije godine otišlo je više od 200 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close