Vrag odnio petinu dobiti Prade

Autor: Tomislav Oharek , 22. rujan 2014. u 17:07
Unatoč rastu prihoda troškovi smanjili profit/Reuters

Unatoč rastu prihoda troškovi smanjili profit.

Prihodi talijanske modne kuće Prade iznosili su u prvih šest mjeseci ove godine 1,75 milijardi eura, što je 1,3 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Međutim, snažno su porasli i troškovi kompanije, pa je njezina čista dobit pala za oštrih 21 posto, na 244,8 milijuna eura. Zato je Uprava te modne kuće smanjila procjene poslovnih rezultata i izvijestila kako će ove godine otvoriti manje novih trgovina nego što se planiralo. "Uvjereni smo da tržište luksuznih proizvoda – posebice u high-end segmentu, u kojem Prada posluje uspješno – u srednjem roku nudi zanimljive izglede za rast", poručio je izvršni direktor tvrtke Patrizio Bertelli.

Alex Migliorini, analitičar Mirabaud Securitiesa, smatra da je repozicioniranje Prade u kategoriju vrhunskog branda na tržištu luksuzne robe dobro, jer time tvrtka štiti svoj brand. No, James Sahiti, analitičar New Capitala, smatra da je Prada manje ekskluzivna kao brand, ali ekskluzivnija po cijenama, zbog čega gubi utrku u odnosu na konkurenciju.Upozorava i na to da zbog strogog kažnjavanja korupcije i nelegalnog trgovanja u Kini pada potrošnja kineskih turista. Uz to, zbog sankcija zapadnih zemalja Rusiji u vezi ukrajinske krize i pada tečaja rublja, pada i potrošnja Rusa.

Komentirajte prvi

New Report

Close