Volkswagen pregovara o preuzimanju Fiata

Autor: Tomislav Oharek , 17. srpanj 2014. u 22:01
Martin Winterkorn, predsjednik Uprave VW-a misli da bi Fiat bio slastan zalogaj

Dionice Fiata su na Milanskoj burzi skočile 5%, na 7,89 eura, dok su dionice VW-a na burzi u Frankfurtu pale 1,5%, na 186,7 eura.

Volkswagen je pregovarao s vlasnikom Fiat Chrysler Automobilesa o kupnji te kompanije.

Vijest je to koja je jučer poput groma odjeknula na europskom ali i svjetskom tržištu automobila, a koju je objavio njemački mjesečnik Manager Magazin. Pregovori između dviju kompanija još su daleko od razgovora o mogućoj cijeni, no Fiat je, navodno, spreman prepustiti svoju tradicionalnu proizvodnju i fokusirati se samo na brand Ferrarija.Unatoč tome što navode Manager Magazin nisu željeli komentirati niti u Volkswagenui, niti u Fiatu, a niti u Exoru, holdingu obitelji Agnelli koji drži 30 posto udjela u Fiatu, dionice talijanske kompanije su na Milanskoj burzi nakon objave te vijesti skočile za pet posto, na 7,89 eura, dok su dionice Volkwagena na Frankfurtskoj burzi potonule za 1,5 posto, na 186,7 eura.U Volkswagenu se, kako javlja Reuters, nadaju da bi si kupnjom Fiata širom otvorili razgranatu distributivnu mrežu Chryslera u SAD-u.

 

18mlrd.

eura gotovinskih pričuva ima njemački automobilski div Volkswagen

Time bi riješili problem prisutnosti na drugom svjetskom tržištu automobila gdje njemačka kompanija nema željeni uspjeh ponajviše zbog problema s distribucijom.No kako je taj potencijalan posao ipak na vrlo dugom štapu pokazuje i izjava Predsjednika uprave Volkswagena Martina Winterkorna koji je na godišnjoj konferenciji kompanije 13. svibnja rekao kako trenutno nema planova za daljnje širenje grupe, već će Uprava svoju energiju usredotočiti na integraciju mreže 12 brendova koji posluju unutar nje. Ali da cijela priča nije neosnovana ukazuje činjenica da je Volkswagen, koji spava na planini gotovine od 18 milijardi eura, dosad više puta otvoreno iskazivao interes za kupnjom Fiatovog brenda Alfa Romeo, unatoč tome što je svaku mogućnost takvog posla odbacivao predsjednik Uprave Fiata Sergio Marchionne.  

Komentirajte prvi

New Report

Close