Vlasnik sinjske mljekare Imlek iz Srbije povećao dobit 100%

Autor: Božica Babić , 05. rujan 2013. u 18:00
U prvih šest mjeseci Imlek je ostvario ukupni prihod od 163,5 mil. eura

Broj farmera od kojih je Salford u Srbiji otkupljivao mlijeko srušio se s 47.000 na tek 8000, a mlijeko se uvozi iz BiH gdje drže tri mljekare.

Mliječna industrija Imlek iz Srbije koja u svom poslovnom sustavu ima devet kompanija dislociranih u zemljama regije među kojima je i hrvatska Mljekara Sinj, poslovanje u prvom polugodištu 2013. zaključila je uz rekordan učinak.

Prema podacima iz konsolidiranog financijskog izvješća u prvih šest mjeseci ove godine na razini grupacije Imlek ostvaren je ukupni prihod u visini 163,5 milijuna eura dok je u istom razdoblju prošle godine prihod iznosio 116,5 milijuna eura. 

 

24,4eura

prosječna je cijena Imlekovih dionica na burzi

Rekordna dobit
Kompanija iza koje vlasnički stoji britanski investicijski fond Salford u spomenutom razdoblju rekord je zabilježila i na neto dobiti. U polugodištu aktualne godine neto dobit je iznosila gotovo 16 milijuna eura, odnosno bila je za 100 posto veća od dobiti koju je Imlek grupacija ostvarila na kraju lipnja 2012.   Lider u mljekarskom biznisu na srbijanskom tržištu, međutim, bilježi i neke negativne trendove. Tako je u trgovanju dionicama na Beogradskoj burzi Imlek unatrag šest mjeseci evidentirao posrnuće svoje dionice. Dok je na izmaku prosinca prošle godine tržišna kapitalizacija Imleka na lokalnoj burzi dosegnula 239 milijuna eura, u prvom tjednu ovoga rujna, s obzirom na postignutu prosječnu cijenu od 24,4 eura po dionici, pala je na 198 milijuna eura. Mediji u Srbiji osim što vlasniku Imleka, fondu Salford, zamjeraju da je zapravo samo natrag donio kapital koji su srpski tajkuni iznijeli iz zemlje prozivaju ga i radi devastacije u proizvodnji mlijeka. Tvrde da je broj farmera od kojih je otkupljivano mlijeko u kratkom razdoblju srušio sa 47.000 na tek 8000 gospodarstava i da mlijeko uvozi iz Bosne i Hercegovine gdje drži tri mljekare.       

Propali planovi
Imlek je preko Salforda stigao i u Hrvatsku, nakon što 2006. nije uspio kupiti Karlovačku industriju mlijeka oko je bacio na splitsku mljekaru Mils. Direktor Salforda za Hrvatsku Vladimir Škoro u lipnju 2012. za Slobodnu Dalmaciju ustvrdio je da je ishodio dozvole i izabrao izvođača koji će u sinjskoj poslovnoj zoni Kukuzovac na 12.000 kvadrata izgraditi objekt dnevnog kapaciteta prerade 100.000 litara mlijeka u koji će potom preseliti Mils. Zašto je Škoro splitskoj novini tada prešutio da je mjesec dana prije tvrtki koju i danas vodi promijenio ime u Mljekara Sinj ostalo je tajna. Nije izgrađen objekt niti se mlijeko prerađuje u Kukuzovcu nego je Mljekara Sinj do prvog srpnja ove godine uvozila mlijeko iz Imlekovih mljekara u BiH za nekoliko trgovačkih lanaca u Hrvatskoj. U 2012. na tom je biznisu imala 61,3 milijuna kuna prihoda, godinu prije 12,9 milijuna. Zbog neusklađenosti mljekara u BiH s EU standardima uvoz mlijeka je od srpnja zabranjen, zalihe se mogu tržiti do srpnja 2014. Količine koje ostanu neprodane moraju se dogodine vratiti mljekarama u BiH.

Nova prodaja

Ne mogu pronaći kupca 

Salford je u Srbiju stigao 2003. s namjerom da investira, uzme profit i povuče se 2008. eventualno 2009. Kriza je odgodila planove, nikako ne pronalaze kupca od kojega bi mogli dobiti očekivanu cijenu. U svibnju 2011. iz Salforda su slali poruke kako imaju nekoliko vrlo kvalitetnih ponuda za Imlek u kojemu drže 79 posto dionica, u travnju ove godine ponovno su objavili prodaju, no kupaca pripravnih da plate traženu cijenu nema.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

Znači Mljekara Sinj je samo ime a ustvari običan uvoznik bez mljekare…jadno

New Report

Close