Vlasnik Plive dogovorio preuzimanje Actavis Genericsa za 33,4 milijarde dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. kolovoz 2016. u 08:16
Foto: Thinkstock

Allergan je u transakciji dobio 33,43 milijarde dolara u gotovini i oko 100 milijuna Tevinih dionica.

Izraelska kompanija Teva Pharmaceutical Industries priopćila je u utorak kako je dovršila akviziciju Allerganovog generičkog poslovanja Actavis Genericsa, a spajanje te dvije generičke kompanije trebalo bi rezultirati rastom prihoda i uštedama kroz sinergiju troškova.

„Akvizicija Actavis Genericsa događa se u trenutku u kojem je Teva jača no ikada i u generičkom i u 'specialty' poslovanju. Na tim temeljima očekujemo višegodišnji rast bruto i neto prihoda i značajan tok novca“, poručio je Erez Vigodman, predsjednik i glavni izvršni direktor Teve, u čijem sastavu posluje i Pliva Hrvatska.

Akvizicijom Actavis Genericsa Teva jača svoje međunarodne komercijalne mogućnosti i u značajnoj mjeri globalizira prodaju i istraživačko-razvojnu mrežu, navodi se u priopćenju Teve, koja u svijetu nudi paletu s više od 1.800 lijekova i 16.000 proizvoda, a komercijalno je prisutna na 80 tržišta.

U Tevi do kraja 2019. godine očekuju uštede kroz sinergije troškova i poreznih izdataka u iznosu od oko 1,4 milijarde američkih dolara godišnje, uklanjanjem dupliciranja i neučinkovitosti na globalnoj razini i primjenom ekonomije razmjera.

Allergan je u transakciji dobio 33,43 milijarde dolara u gotovini i oko 100 milijuna Tevinih dionica.

Od najave akvizicije u srpnju 2015. timovi Teve i Actavis Genericsa intenzivno su planirali integraciju kako bi osigurali punu operativnost kombinirane kompanije odmah po završetku transakcije, priopćeno je iz te kompanije.

„Ovom akvizicijom dodatno ćemo proširiti proizvodni portfelj u Hrvatskoj i u regiji Jugoistočne Europe u kojoj zajedničkim snagama preuzimamo vodeću poziciju među farmaceutskim kompanijama”, poručio je u priopćenju Mihael Furjan, predsjednik Uprave Plive i glavni izvršni direktor za regiju Jugoistočna Europa u Tevi.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Pojela je TEVA i Plivu i Actavis…

jel to onaj isti actavis koji je nekoc htio pojesti plivu?

New Report

Close