Vlasnik HT-a prodao T-Mobile USA

Autor: Ksenija Kale , 21. ožujak 2011. u 22:00

Deutsche Telekom će novac od prodaje iskoristiti za saniranje 13 milijardi eura dugovanja, širenje u Europi i ulaganje u poslovanje s brzim internetom

Dionice Deutsche Telekoma (DT), vlasnika HT-a, jučer su rasle rekordnih 16% u Frankfurtu nakon što je njemačka telekomunikacijska tvrtka dogovorila prodaju američke podružnice T-Mobile USA. Novi vlasnik je američki AT&T koji će za T-Mobile platiti 39 mlrd. dolara u gotovini i dionicama, odnosno 25 mlrd. dolara u gotovini, a ostatak u dionicama. Dionica HT-a je porasla za 2,6 posto.

Spašavanje u Europi
Nakon objave prodaje T-Mobile USA cijena dionice DT-a rasla je na 11,15 eura, najviše od 1996. godine. Novac dobiven od prodaje američke podružnice DT, koji predvodi predsjednik Uprave Rene Obermann, planira iskoristiti za saniranje 13 mlrd. eura dugova, širenje u Europi i ulaganje u lokalno poslovanje s brzim internetom. Zahvaljujući akviziciji T-Mobile USA, četvrtoga američkog mobilnog operatera, AT&T od Verizon Wirelessa preuzima poziciju najvećega mobilnog operatora u SAD-u. Međutim, sporazum bi mogao naići na razne regulatorske prepreke jer će smanjiti izbor operatora u SAD-u, odnosno oko 75% tamošnjih korisnika mobilnih mreža ostat će u rukama AT&T-a i Verizona. U AT&T-u procjenjuju da će im za dobivanje odobrenja regulatora trebati otprilike godinu dana. “Čini se da je DT ocijenio kako veću šansu za razvoj poslovanja nudi ulaganje u mobilni ‘broadband’ u Europi, nego podružnica u SAD-u općenito. Ipak, kompanija se nije u potpunosti odrekla američkog tržišta jer je prilikom ove transakcije ušla u posjed približno 8% dionica AT&T-a i tako postala njegov najveći pojedinačni dioničar uz mogućnost daljnjeg povećavanja udjela. Glavni cilj ove transakcije je stabilizacija poslovanja DT-a jer će, kako je najavljeno, 13 milijardi eura biti upotrijebljeno za smanjivanje duga”, komentira Krešimir Alić, analitičar agencije IDC Adriatics. Slične ocjene iznio je i Tomislav Čorak, analitičar industrije telekomunikacija u konzultantskoj kući A. T. Kearney. “DT očito jača poslovanje u Europi kroz konsolidaciju svoga poslovanja na matičnom tržištu te će se koncentrirati na povećanje prihoda od novih usluga”, smatra Čorak.

Razvoj infrastrukture
S time se slaže i Alić, rekavši kako je DT time ostvario najvažniji dio svoje strategije “fix, transform, and innovate”. “U skladu s najavama DT će se u budućnosti posvetiti razvoju infrastrukture i proizvoda koji omogućavaju povećavanje prihoda na još rastućem tržištu ‘broadband’ usluga”, kaže Alić. Inače, Bloomberg navodi da je to najveća akvizicija AT&T-a od 2006. kada je preuzeo kompaniju BellSouth za 83 milijarde dolara. Također preuzimanje američkog T-Mobilea najveće je u mobilnoj industriji od 2004. kada se Sprint spojio s Nextelom.




Komentirajte prvi

New Report

Close