‘Razočaravajuće’: Vlasnici Mercatora potvrdili da su pristigle 2 ponude

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. svibanj 2013. u 15:16
Photo: Goran Stanzl/Vecernji list

Vlasnici 53 posto dionica slovenskog Mercatora potvrdili su primitak dviju ponuda ne navodeći o čijim se ponudama radi.

Vlasnici 53 posto dionica slovenskog Mercatora potvrdili su u ponedjeljak da su u okviru prodajnog postupka primili dvije ponude ne navodeći o čijim se ponudama radi.

"Konzorcij dioničara Mercatora potvrđuje da je dobio dvije ponude. One se proučavaju, a razgovori s onima koji su ih dali nastavit će se, kako predviđamo, nakon objave rezultata o poslovanju Mercatora u prvom kvartalu ove godine", objavila je u kratkom priopćenju za javnost agencija "Futura". Nju je konzorcij vlasnika 53 posto dionica u postupku prodaje, među kojima su najznačajniji Pivovarna Laško (PL) i Nova Ljubljanska banka (NLB), ovlastio za službeno komuniciranje s medijima u vezi s devetim pokušajem prodaje najvećeg slovenskog trgovačkog lanca.

Slovenski mediji već su ranije objavili neslužbene informacije da su obvezujuće ponude za kupnju Mercatorovih dionica u petak dali koncern Agrokor, kao jedini strateški zainteresiran, te fond MID Europa Partners, dok su se iz prodajnog postupka povukli fondovi CVC Capital i Bain Capital, koji su ranije također bili među zainteresiranima. Neki mediji navode da je rok za prikupljanje obvezujućih ponuda s petkom istekao, a neki da službeni rok istječe u srijedu.

Većina medija u Sloveniji navodi da su pristigle ponude razočaravajuće jer je Agrokor navodno ponudio cijenu koja se kreće oko tržišne cijene dionice na Ljubljanskoj burzi, tj. oko 110 eura za dionicu. U ranijem natječajnom postupku prije godinu i pol dana, koji nije realiziran, Agrokor je nudio 221 euro za dionicu Mercatora. Dodaje se također da je ponuda stigla s nejasnom financijskom konstrukcijom. Za MID Europa Partners kaže se pak nije u svojoj ponudi dao niti cijenu koju bi bio spreman platiti za dionicu najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, nego nudi njegovu dokapitalizaciju. Poslovni list "Finance" zato ne isključuje da bi prodajni postupak Mercatora konzorcij mogao zaustaviti.

Neki mediji neslužbeno spominju da je prodaji slovenskog trgovačkog lanca i dalje nenaklonjen dobar dio politike te da će se o budućim postupcima vlasnika i uprave znati do kraja ovoga tjedna, s obzirom na zakazanu sjednicu upravnog odbora Mercatora i očekivanja da uskoro budu objavljeni rezultati njegova poslovanja u prva tri mjeseca.

Mercator je u 2012. godini zabilježio gubitak od 104 milijuna eura, a uprava najavljuje restrukturiranje tvrtke i smanjivanje troškova.

Mercatorova dionica u ponedjeljak je na Ljubljanskoj burzi izgubila 5,67 postro i pala na 104 eura, a s njom je zaključeno poslova u visini 332.000 eura.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Agrokor, jer ste vi to tražili:

http://ideamislinavas.blogspot.com/

New Report

Close