Vlasnici luksuznih brendova podigli tužbu protiv Alibabe zbog krivotvorina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. svibanj 2015. u 15:20
Foto: DPA/PIXSELL

Vlasnici svjetskih modnih brendova Gucci i Yves Saint Laurent podigli su pred američkim sudom tužbu protiv kineske grupe Alibabe.

Vlasnici svjetskih modnih brendova Gucci i Yves Saint Laurent podigli su pred američkim sudom tužbu protiv kineske grupe Alibabe, tvrdeći da profitira od prodaje krivotvorene robe koju trgovci nude na njezinim platformama za internetsku trgovinu.

Francuska grupa Kering i skupina njezinih brendova novom su tužbom pred saveznim sudom u New Yorku zadali još jedan udarac Alibabinim nastojanjima da kompanije i regulatore uvjere da ulažu dovoljno napora u suzbijanje prodaje krivotvorene robe.

Tuženik Alibaba "svjesno potiče, pomaže i profitira od prodaje krivotvorina", kaže se u tužbi uloženoj prošlog petka pri njujorškom sudu.

Iz Alibabe pak poručuju kako vjeruju da su pritužbe protiv njih neosnovane i najavljuju da će se protiv njih boriti.

"Nastavljamo partnerski surađivati s nizom brendova kako bismo im pomogli da zaštite svoje intelektualno vlasništvo i bilježimo značajna postignuća na tome planu", kaže se u priopćenju. "Nažalost, umjesto za konstruktivnu suradnju, Kering grupa odlučila se za štetnu tužbu", dodaje se u priopćenju kineske kompanije.

Ta najveće svjetska kompanija za trgovinu putem Interneta po obujmu prodaje pokrenula je niz inicijativa temeljem prigovora vlasnika trgovačkih marki kako bi krivotvorine držala podalje svojih platformi. Iz grupe kažu da 2.000 njezinih zaposlenika predano radi na suzbijanju krivotvorina i zaštiti potrošača i da su za svrhe u razdoblju od 2013. do 2014. utrošili 160 milijuna dolara.

U najnovijoj se tužbi kinesku grupu optužuje da ne samo što nije zaustavila prodaju, već je također omogućila pristup svojim platformama trgovcima koji su otvoreno kazali da prodaju neovlaštene kopije. Alibabu se pritom optužuje za poštanske prijevare i 'reketarenje', uključujući obradu transakcija za robu za koju su znali da je krivotvorena.

U tužbi na čak 144 stranice tvrdi se da su Alibabini računalni algoritmi kreirani tako da potrošačima pri pretraživanju naziva brendova nude krivotvorenu robu.

Tužitelji od suda traže da naloži Alibabi da objavi prihode ostvarene prodajom krivotvorenih satova, torbica, odjeće i ostalih roba kako bi se mogla procijeniti visina štete. Među tužiteljima su i Keringovi brendovi Balenciaga, Bottega Veneta i Luxury Goods International.

Riječ je o drugoj Keringovoj tužbi protiv Alibabe u proteklih godinu dana. Francuska grupa kinesku je kompaniju tužila u prošlogodišnjem srpnju, također pred sudom u New Yorku, ali je potom povukla tužbu.

Alibabine platforme uključuju Taobao, online bazar namijenjen potrošačima i malim poduzetnicima, Tmall namijenjen prodaji brendova potrošačima, AliExpress kao globalnog trgovca na malo, i Alibaba.com, sajt za veleprodaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close