Vlada želi spas Aluminija, ali ne kaže kako će to uraditi

Autor: Suzana Varošanec , 11. lipanj 2013. u 11:40
Dokapitalizacija Aluminija logično je rješenje

Slijede razgovori Zagreba s Vladom Federacije BiH kako da obje države, kao suvlasnici, mostarsku tvrtku izvuku iz teške situacije.

Sastanak ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka s pogođenim aluminijašima sazvan zbog najave gašenja mostarskog Aluminija donio je potvrdu da postoji Vladina dobra volja za sanaciju problema mostarskoga Aluminija, no ostaje pitanje kako ga spasiti.

Naime, gašenje proizvodnje prijetnja je velikom broju radnih mjesta, kako u Hercegovini, tako i u Hrvatskoj, pa je stoga dogovoreno da će Vlada brzo inicirati razgovore s Vladom Federacije BiH kako da obje države, kao suvlasnici Aluminija, tvrtku pokušaju izvući iz teške situacije. To povećava i šanse u pogledu mogućeg rješenja velikih problema za niz hrvatskih tvrtki na čelu s TLM-om kojima gori pod nogama jer su tehnološki ovisne o mostarskoj tvornici. A otvara se i zanimljivo pitanje što će Banski dvori ponuditi drugoj strani, odnosno dokle je Zagreb spreman ići i uključuje li to dokapitalizaciju koja bi bila logično rješenje. Na sastanku je bio nazočan i ministar financija Slavko Linić, te reprezentativne ekipe HEP-a, Aluminija i TLM-a.

Tako su na sastanku bili Ivo Bradvica, direktor Aluminija u kojem Hrvatska ima 12 posto udjela, Tomislav Šerić, predsjednik uprave HEP-a, Marko i Loran Pejčinovski, većinski vlasnici TLM Tvornice valjanih proizvoda te nezin direktor Tonči Kandido, kao i Vlado Čović, vlasnik Zagreb-Montaže koja je suvlasnik TLM Tvornice prešanih proizvoda. S obzirom da u Hrvatskoj od 1. srpnja kreću cijene struje temeljene na tržištu, Bradvica je najavio da će Aluminij odmah raspisati natječaj na kojem će tražiti alternativnog dobavljača kako bi se došlo do povoljnije cijene. To može značiti i da će mostarska tvrtka nakon tendera zatražiti suglasnost HEP-a za raskid ugovora o isporuci koji traje do kraja godine. No navodno se isključuje mogućnost da bi, ako Aluminij nastavi raditi, prestao TLM-u isporučivati ugovoreni aluminij – oko 5 tisuća tona mjesečno do kraja godine. 

Crna Gora

Prijeti gašenje KAP-a

Problemima Crne Gore zbog ponašanja ruske Centralnoeuropske aluminjske kompanije (CEAC), koja upravlja Kombinatom aluminija Podgorica (KAP), nema kraja. Naime, ako Crnogorski elektroprijenosni sistem (CGES), u najkraćem roku ne vrati struju koju je KAP nelegalno preuzeo iz europskog ENTSO sistema državi će biti prekinute sve transakcije struje. Ako, pak, KAP do četvrtka ne nađe novog dobavljača struje i ne isključi se iz europske interkonekcije prijeti mu sudbina mostarskog Aluminija i gašenje. M. Šćekić/VLM)

Komentirajte prvi

New Report

Close