Stvara se novi kartičarski div

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. studeni 2015. u 14:23
Foto:

Očekuje se da će zahvaljujući najavljenoj akviziciji Visa uspješnije konkurirati MasterCard-u.

Američka kartična kuća Visa Inc objavila je u ponedjeljak da će kupiti bivšu podružnicu Visa Europe za 16,5 milijardi eura a izvijestili su i o snažnom skoku tromjesečne dobiti.

Visa Inc i Visa Europe, udruženje europskih banaka s više od 500 milijuna kartica, bile su do 2007. dio globalne mreže u vlasništvu banaka. Potom je većina odjela objedinjena u Visa Inc-u čije su dionice 2008. uvrštene u burzovnu kotaciju dok je Visa Europe ostala zasebna cjelina.

Očekuje se da će zahvaljujući najavljenoj akviziciji Visa uspješnije konkurirati MasterCard-u.

Visa je ujedno objavila poslovne rezultate za fiskalno četvrto tromjesečje, prema kojima je njezina neto dobit u tromjesečnom razdoblju do kraja rujna poskočila 41,1 posto, na 1,51 milijardu dolara. Ukupni su prihodi dosegnuli 3,57 milijardi dolara, što znači da su na godišnjoj razini uvećani 10,2 posto. U kompaniji napominju da ih je jači dolar srezao otprilike za tri postotna boda.

Jači dolar ali i neujednačeni rast svjetskog gospodarstva mogli bi nepovoljno utjecati na njihove rezultate i u predstojećem razdoblju, napominju.

Ukupni obujam plaćanja u tromjesečnom razdoblju uvećan je za 12 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje ako se isključi utjecaj valutnih tečajeva, na 1.300 milijardi dolara. Obujam prekograničnih plaćanja povećan je skromnijih pet posto ako se izuzme utjecaj valutnih tečajeva.

Ukupna je vrijednost obrađenih transakcija iznosila 18.400 milijardi dolara, što je osam posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Komentirajte prvi

New Report

Close