Evo tko se sve natječe za kupnju Merkura

Autor: Poslovni dnevnik , 16. travanj 2017. u 14:02
Stečaj Merkura pokrenut je u studenome 2014. godine

Postoji velika vjerojatnost da će se konzorciju sljedećih dana pridružiti druge veće slovenske tvrtke koje nabavljaju robu Merkuru.

Rok za podnošenje obvezujućih ponuda za kupnju Merkura, odnosno zdrave jezgre iz stečajne mase nekad velikog slovenskog trgovca tehničkom robom istječe 20. travnja.

Kada je Merkur prvi put prodavan nije stigla nijedna ponuda. Prema informacijama portala Siol.net sada će se za Merkur natjecati skupina najvećih dobavljača i vjerovnika, koja je za tu svrhu osnovala tvrtku MMTN Investicije.  Među njima su tvrtka Glen u vlasništvu bivšeg vlasnika Lesnine Bojane Papiča, menadžerska tvrtka JUB-H, koja upravlja JUB-om, jednim od najvećih proizvođača boja, a čiji direktor je Željko Kovačević, prijevoznička tvrtka Avrigo Darka Martina Klariča, trgovačka kompanija Ahac Romana Moškotevca i tvrtka Coma Andreja Šušteršiča i Zvonimira Blatnika koja dobavlja opremu za vodoopskrbu i odvodnju. Postoji velika vjerojatnost da će se konzorciju sljedećih dana pridružiti druge veće slovenske tvrtke koje nabavljaju robu Merkuru.

 

28,5 milijuna

eura bila je početna cijena Merkura na prvom natječaju

Pregovori s kupcima
Tvrtka MMTN, na čelu s Mihom Tavčarom, financijskim direktorom Avriga, ima zasad samo 200.000 eura početnog kapitala, ali statut dopušta da se do kraja godine pridruže novi suvlasnici. Stečajna upraviteljica Merkura Simona Goriup je novi natječaj za prodaju 100 posto udjela u Merkuru najavila sredinom ožujka. Svi zainteresirani za kupovinu bit će obaviješteni o ishodu sredinom svibnja.

Nakon primitka ponude s njima su mogući pregovori jer je cilj upraviteljice prodati kompaniju za što veću cijenu i na taj način vratiti potraživanja u stečajnom postupku. Novi natječaj objavljuje se nakon neuspjeha u prvom kada se od zainteresiranih očekivala ponude od najmanje 28,55 milijuna eura. Tada je zanimanje pokazivao hrvatski Pevec koji se kasnije povukao iz utrke, nakon što mu je onemogućeno dubinsko snimanje, limitiran opseg dokumentacije i informacija. Pevec na kraju nije podnio obvezujuću ponudu, a tada su izbili sukobi između glavnih vlasnika, navodi Siol.net, dodajući da je prošle godine imenovani predsjednik Uprave Jurica Lovrinčević rekao da su bivša Uprava i Hypo oštetili državu za više od pet milijuna eura.

 

13 trgovačkih

centara koji su pripadali Merkuru u Sloveniji prodaje Heta

Novi nadzornici
Stečaj Merkura pokrenut je u studenome 2014. godine, nakon neuspješnog menadžerskog preuzimanja i nakon neuspješne prve prisilne naplate. U stečaju je priznato više od 360 milijuna eura potraživanja. Na ruševinama stare stvorene su dvije nove tvrtke, Merkur Trgovina i Merkur Nekretnine, koja ima nekoliko trgovačkih centara i drugih nekretnina koje prodaje. Kompanija Merkur Trgovina, koja se prodaje, prošle godine ostvarila je više od 212 milijuna eura prihoda od prodaje, što je tri posto više nego godinu ranije. Dobit od prodaje, koja je u 2015. dosegnula 3,3 milijuna eura, znatno je povećana, na 7,2 milijuna eura. Čista dobit porasla je sa 2,9 na 5,9 milijuna eura. Nakon objave rezultata, predsjednik Uprave Blaž Pesjak je rekao da je prošla godina pokazala još jednom da je Merkur prvi izbor slovenskih kupaca za izgradnju i uređivanje kuće.

Prošlog tjedna održana je skupština Merkura Trgovine. Krajem ožujka ostavke su podnijeli predsjednik Nadzornog odbora Bojan Papić i član Klemen Bostjančić, a za novog nadzornike imenovani su Peter Grašek i Domen Neffat. Uprava i Nadzorni odbor Merkura Trgovine na toj su skupštini predložili da dobit ostane neraspoređena jer to smanjuje potencijalne opasnosti prije završetka procesa prodaje. U ovom trenutku također se prodaje 13 trgovačkih centara u 11 gradova diljem Slovenije, u kojima djeluje Merkur Trgovina, a prodaja ih Heta, loša banka bivšeg Hypa. Rok za podnošenje ponuda istekao je sredinom ožujka. U siječnju Heta je objavila natječaj za prodaju potraživanja do Merkura u stečaju u iznosu od 34 milijuna eura.  Za kupnju trgovačkih centara također se natječe Merkur Trgovina, koja trenutno u vlasništvu ima samo dva centra, a za ostale plaća smanjenu naknadu, u skladu sa sporazumom o financijskom restrukturiranju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close