Val otpuštanja neće učiniti VW profitabilnijim od rivala

Autor: Tomislav Pili , 21. studeni 2016. u 14:04
Sindikati su tražili otvaranje 9000 radnih mjesta u segmentu električnih automobila, Foto: Reuters

Volkswagen najavio ukidanje 30.000 radnih mjesta do 2020..

Unatoč otpuštanju 30.000 radnika koji će tako platiti cijenu skandala s varanjem na testovima emisija ispušnih plinova, Volkswagenova profitabilnost i dalje će zaostajati za konkurentima. Njemački proizvođač automobila najavio je u petak rezanje radnih mjesta do 2020. godine koje je dogovorio sa – inače moćnim – sindikatima.

Uz otkaze, dio će radnika otići kroz ranija umirovljenja, a dio radnih mjesta ukinut će se kroz manji angažman privremene radne snage.

 

114tisuća radnika

zaposleno je u VW-ovim njemačkim tvornicama

Osim u Njemačkoj – gdje za Volkswagen radi 114.000 ljudi – val otkaza zahvatit će i radnike u pogonima u Sjevernoj Americi, Brazilu i Argentini. Otkazi su potrebni kako bi se prikupio novac za nekoliko milijardi eura odštete zbog lanjskog skandala s ispušnim plinovima, ali i financiralo širenje kapaciteta za električna vozila.
Naime, kako navodi Reuters, sindikati su pristali na otkaze pod uvjetom da Uprava stvori 9000 radnih mjesta u području električnih automobila, uglavnom u njemačkim tvornicama. Tako bi se vozila proizvodila u Wolfsburgu i Zwickau, električni motori proizvodit će se u Kasselu, a baterije u Salzgitteru.

Plan otpuštanja rezultirat će sa 3,7 milijardi eura ušteda čime bi se operativna marža do 2020. podigla sa sadašnjih dva na 4 posto. Međutim, to je i dalje lošije od rivala poput Renaulta i Peugeot/Citroëna koji računaju na 6 posto operativne marže do 2021. godine. Analitičari i investitori pozdravili su vijesti iz Volkswagena, pa je dionica kompanije na Frankfurtskoj burzi u prijepodnevnom dijelu trgovanja skočila dva posto. No, poslijepodne je entuzijazam ponešto splasnuo, pe je dionica oko 13 sati bila u plusu pola posto na 118 eura. Ben Walker, partner u hedge fondu TCI koji je ranije bio kritičan prema Upravi kompanije, smatra da je ovo dobar sporazum, no dodaje kako ga sada treba sprovesti, prenosi Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close