Uz Radensku, Laško mora prodati i tvrtku Birra Peja

Autor: Ante Pavić , 07. kolovoz 2013. u 22:00
Banke vjerovnici traže spajanje Pivovarne Union s Pivovarnom Laško

Pivovarna se u vrijeme Boška Šrota širila na sve strane kupujući udjele u tvrtkama koje nisu imale veze s osnovnom djelatnošću.

Grupacija Pivovarna Laško ima sve manje utjecaja na vlastite ključne poslovne odluke koje sada diktiraju banke kao njezini vjerovnici.

Kako piše ljubljansko Delo, financijski problemi grupe mnogo su ozbiljnije, a 18 banaka reprogram duga od 350 milijuna eura uvjetuje prodajom čak i tvrtki koje se bave osnovnom djelatnošću, a to je izvodnja pića. To pokazuje ne samo najava prodaje Radenske u rujnu ove godine, nego i zahtjev banaka da se Laško riješi i kosovskog poduzeća Birra Peja. Također traže spajanje Pivovarne Union s Pivovarnom Laško.

Grupa se u vrijeme direktora, a danas osuđenika Boška Šrota, širila na sve strane kupujući udjele u tvrtkama koje nisu imale veze s osnovnom djelatnošću pretvorivši se u, kako je to Delo nazvalo, "financijsko-trgovačko medijski holding" budući da je osim Pivovarne Union preuzela 24-postotni udjel u Mercatoru te udjele u Delu u čijem je vlasništvu i mariborska Večer koje su do sada pokušali bezuspješno prodati. Stoga nije čudno da je Pivovarna Laško pristala prodati Mercator hrvatskom Agrokoru jer banke više ne mogu čekati.

Delo smatra da banke podržavanjem reprograma za svoje kredite održavaju grupaciju na životu, ali su i same u prevelikim problemima da bi im rasprodaja poduzeća u vlasništvu Laškog sistemski pomogla. Na ovaj način je počela druga faza slovenske privatizacije budući da je prva dovela do ovog stanja. Gotovo sva veća poduzeća koja se spominju u medijima međusobno su vlasnički isprepleteni, zajedno s različitim financijskim holdinzima. Kada je financijska kriza udarila Europu a krediti za međusobna preuzimanja došli na naplatu, taj se sustav srušio kao kula od karata.

Prava cijena

Janković prodaje dionice

Blokirana Eclecta u vlasništvu Damijana Jankovića, sina ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, prodala je udjel od 0,15% Pivovarne Laško zasad nepoznatom kupcu, pišu Finance. Već je prodao dionice Sava Re vrijedne 250.000 eura, te tvrdi da je spreman prodati sve za pravu cijenu.

Komentirajte prvi

New Report

Close