Utvrđivanje očinstva i prije rođenja

Autor: The New York Times , 01. srpanj 2012. u 22:00

Sada se testiranjem krvi očinstvo može utvrditi već u osmom ili devetom tjednu trudnoće, i to bez invazivnih postupaka koji znaju uzrokovati spontani pobačaj. Osim što ovaj test time uklanja tjeskobu koju osjećaju žene s nekoliko partnera, on im također omogućuje i prekid trudnoće u slučaju da otac djeteta nije odabrani muškarac.

Nadalje, muškarci koji znaju da su očevi takve djece spremniji su na iskazivanje financijske i emocionalne potpore tijekom trudnoće, što prema nekim studijima doprinosi općem zdravstvenom stanju djeteta. Za test je potreban samo uzorak krvi jednog od mogućih očeva.Nakon što je prekinula s dečkom Courtney Herndon utjehu je potražila u kratkoj vezi s prijateljem. U dobi od 19 godina ostala je trudna, a nije znala tko je otac. Prijatelj je pristao na spomenuto testiranje. Ispostavilo se da je upravo on otac djeteta, pa su postigli dogovor o uzdržavanju i prije no što je dijete rođeno. “Napravila sam test i sada mogu nesmetano nastaviti živjeti svoj život”, kaže Courtney, koja živi u Fort Polku u Louisiani.Procjene o dvojbama glede očinstva značajno variraju. Prema istraživanjima, stopa nepodudarnosti (kada očekivani otac nije biološki otac) kreće se od 0,8 do 30 posto, s tim da je prosječna vrijednost prema jednoj studiji 3,7 posto. Prema drugom istraživanju, čak 9 posto rodnih listova u Floridi, čak i ako se isključe djeca majki tinejdžeri, ne navodi puno ime oca. U tim slučajevima viša je i stopa smrtnosti novorođenčadi. Amniocenteza i uzimanje uzorka korionskih resica, postupci kojima se fetus testira na Downov sindrom, također utvrđuju očinstvo tijekom trudnoće. No ti su postupci invazivni i kod njih postoji mali rizik od izazivanja spontanog pobačaja. Za spomenuti novi test potrebni su samo uzorci krvi trudnice i mogućeg oca. Cijeli postupak čak ne zahtijeva ni liječnički nadzor. Zahvaljujući tome, ovi testovi mogli bi brzo postati iznimno popularni, smatra Sara Katsanis iz Genome Sciences and Policy pri sveučilištu Duke u Surhamu u Sjevernoj Karolini.

Testovi za neinvazivno utvrđivanje očinstva putem interneta dostupni su već desetak godina, no značajan je broj pritužbi na netočne rezultate. Međutim, stručnjaci tvrde da se takvi testovi mogu izvršiti i polučiti pouzdane rezultate. U jednom znanstvenom članku objavljenom u uglednom časopisu New England Journal of Medicine kao takav se navodi test kojega je razvila tvrtka Ravgen. Test tvrtke Ravgen analizira djeliće DNA iz fetusa prisutne u majčinoj krvi. Znanstvenici su nedavno dokazali da se tim putem može odrediti cijeli genom djeteta.Ravgen je malena tvrtka iz Columbije u Marylandu, koja ima ograničenu ponudu ovih testova i prodaje ih po cijeni od 950 do 1650 dolara, ovisno o okolnostima, kaže njezin izvršni direktor Ravinder Dhallan. Tvrtka Natera iz Silicijske doline također je razvila sličan test, koji je sada dostupan putem vodećeg opskrbljivača konvencionalnih testova za utvrđivanje očinstva, tvrtke DNA Diagnostics Center. Vodeći ljudi te tvrtke kažu da su od početka prodaje prošlog kolovoza naručene tisuće tih prenatalnih testova. Stoje 1775 dolara, dok uobičajeni testovi koji se vrše nakon poroda stoje oko 500 dolara. Niti jedan od ovih testova nije dobio certifikat o pouzdanosti koji se traži u sudskim slučajevima određivanja skrbništva.Courtney Herndon kasnije se ipak pomirila te vjenčala s bivšim dečkom, koji je prihvatio njezino dijete. Biološki otac djetetu šalje darove i plaća uzdržavanje.

Andrew Pollack

Komentirajte prvi

New Report

Close