Utva i Stavatti proizvodit će novi zrakoplov za američko tržište

Autor: Poslovni.hr , 23. lipanj 2017. u 13:30
Foto: PD

Srpski proizvođač zrakoplova u zajedničkom poslu s kompanijom iz SAD-a.

        Američka kompanija Stavatti Aerospace i Jugoimport-SDPR sklopili su ugovor za razvoj i proizvodnju novog jednomotornog zrakoplova namijenjenog civilnom tržištu, rekli su Tanjugu iz srpske kompanije.

Taj zrakoplov, kažu, proizvodit će se u tvornici Utva AI iz Pančeva, a prema planovima američke kompanije, prodaja tog tipa letjelice je namijenjena za komericijalno svjetsko tržište.

Radili i za Boeing

Kako kažu u Jugoimportu, američka kompanija Stavatti je preuzela obvezu marketinških aktivnosti kao i prodaju novog jednomotornog zrakoplova prije svega na američkom tržištu.

Ugovoru je prethodilo potpisivanje međusobnog Dogovora o strateškom partnerstvu i dugoročnoj poslovno-tehničkoj suradnjiu travnju ove godine između Stavatija, Jugoimporta i Utve iz Pančeva. Potpisivanjem ovog ugovora predviđa se modernizacija i proširenje kapaciteta fabrike u Pančevu. Tvornica Utva, u kojoj će se odvijati proizvodnja nove jednomotorne letjelice, osnovana je 1937. godine i dosad je proizvela više od 900 raznih tipova zrakoplova za domaće i strano tržište. Tokom devedesetih UTVA je proizvodila određene dijelove za potrebe američke kompanije Boing.

Prije nešto više od godinu dana Utva je bila u izrazito lošem stanju, bez narudžbi i s blokiranim računom. Zato su radnici te srpske tvornice odahnuli su kada su u ožujku čuli vijest da njihovu tvornicu preuzima Jugoimport – SDPR, srpski proizvođač i izvoznik naoružanja i vojne opreme. Srpska vlada je donijela zaključak da se udjel Republike Srbije u osnovnom kapitalu Utve, a riječ je o 95,9 posto dionica, prenese na Javno poduzeće Jugoimport – SDPR i to bez ikakve naknade, a ugovor su Ministarstvo gospodarstva i Jugoimport – SDPR zaključili 9. veljače. Tvrtka je dotad bila već 16 godina u restrukturiranju, zaštitu države od prisilne naplate izgubila je još 2015. godine.

Mubadala nije došla

Na preuzimanje Utve prošle godine je ciljala kompanija Mubadala iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kako su prošle godine pisali srpski mediji, nakon posjete arapskog izaslanstva očekivao se ugovor prema kojem bi Utva na duži rok poslovala s Mubadalom. Mubadala je osnovana 2002. godine, ona je zapravo državni fond UAE-a čija je namjena strateško investiranje u različite industrije, s ciljem izgradnje proizvodnih kapaciteta i prijenosa najbitnijih tehnologija.     

Komentirajte prvi

New Report

Close