Uspon slovenskih tvrtki, najviše rastu izvoznici

Autor: Poslovni dnevnik , 13. ožujak 2017. u 22:00
Neto dobit povećana je u Petrolu, Mercatoru, Gorenju, Zavarovalnici Triglav, Savi Re, Luci Kopar i Cinkarni Celje/FOTOLIA

Za slovenske kompanije važna su zbivanja u susjednim zemljama, ključnim slovenskim trgovinskim partnerima

Krka, Petrol, Gorenje, Telekom Slovenije, Luka Kopar, Intereuropa, Triglav, Sava Re i druge tvrtke čije dionice kotiraju na Ljubljanskoj burzi, a posljednjih dana objavljuje rezultate, mogu se pohvaliti rastom prihoda prošle godine, piše portal Siol.net.

 

10 mlrd.

eura iznosili su lani prihodi od prodaje 10 najvećih poduzeća

Posebno uspješne bile su izvozne tvrtke, one koje ostvaraju najveći dio prodaje na stranim tržištima. Tako je Luka Kopar prestigla sve dosadašnje rezultate, Gorenje je ostvarilo najveću dobit od 2011. godine, Krka je prodala deset posto više lijekova, a čak su se i tvrtke koje godinama nisu mogle izaći iz problema sada podigle na noge. Sve to pokazuje, objašnjava Siol.net, koliko su za slovenske kompanije važna zbivanja u susjednim zemljama, ključnim slovenskim trgovinskim partnerima.

 

0,6 %

prosječan je rast obujma poslovanja najvažnijih tvrtki

U Njemačkoj, Italiji, Austriji, a i Hrvatskoj bilježi se iznadprosječan gospodarski rast, što će se, kako se očekuje, nastaviti. Analizira poslovanja Krke, Petrola, Telekoma Slovenije, Gorenja, Mercatora i još pet slovenskih kompanija pokazuje da su prihodi od prodaje premašili deset milijardi eura, što je više za gotovo jedan posto, i iznosi 55 milijuna eura. Ako se ne računa Petrol, koji ovisi o kretanju cijena nafte, ukupni prihodi povećali su se prvi put nakon 2011. godine. Prihodi su povećani u Krki, Petrolu, Gorenju, Triglavu, Savi Re, Luci Kopar i Intereuropi, a smanjeni su u Mercatoru, Telekomu i Cinkarni Celje.

 

3,6 %

manja je bila neto dobit najznačajnijih kompanija 2016.

Većina analiziranih poduzeća zabilježila je rast obujma poslovanja, a prosječan rast iznosi 0,6 posto. Ako se ne računa Mercator, koji je prodo Modiano i Intersport, i Telekom koji se povukao iz Makedonije, rast obujma poslovanja iznosi 1,4 posto. Neto dobit iznosila je nešto više od 450 milijuna eura, što znači da je u usporedbi sa 2015. godinom manja za 3,6 posto, odnosno 17 milijuna eura. Neto dobit povećana je u Petrolu, Mercatoru, Gorenju, Zavarovalnici Triglav, Savi Re, Luci Kopar i Cinkarni Celje, ali je smanjena u Krki, Telekomu Slovenije i Intereuropi. A da je slovenska ekonomija u porastu potvrđuje i Banka Slovenije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close