Uskladili se hrvatski i srpski sajmovi

Autor: Biserka Ranogajec , 14. ožujak 2012. u 22:00

Na Sajam obrtništva u Zagreb dolaze predstavnici 216.000 obrtnika i 86.000 malih i srednjih tvrtki

Predstavnici Zagrebačkog velesajma (ZV), Beogradskog sajma i Novosadskog sajam prvi su se put našli u srijedu zajedno s pedesetak srpskih gospodarstvenika u Privrednoj komori Beograd (PKB) kako bi uskladili termnine sajamskih priredbi. Milan Janković, predsjednik PKB-a, kazao je kako je partnerski odnos gospodarstvenika i kompanija iz Srbije i Hrvatske jedini izlaz za gospodarstvo regije jugoistočne Europe jer je ono malo za pojedinačni nastup na trećim tržištima, pogotovo Rusije.

“Zagrebački velesajam je brend i institucija Hrvatske i dobrodošao je među beogradske privrednike. Nismo se mnogo odmakli od 2001. godine kad se sastalo 400 privrednika iz Srbije i Hrvatske, a ovaj skup prvi je veći nakon toga. Poruka ovog sastanka je da smo se partnerski združili uime privrednika, obrtnika i tvrtki”, rekao je Janković. Na Prvi sajam obrtništva, koji se uskoro održava na Zagrebačkom velesajmu, iz Beograda dolaze predstavnici koji zastupaju 216.000 obrtnika iz Srbije i 86.000 malih i srednjih poduzeća kojima Komora treba pomoći jer velike kompanije se snalaze same. Janković je već na jučerašnjem sastanku povećao izložbeni prostor s najavljenih 20 na 50 kvadrata. Gospodarstvenici iz Srbije saslušali su Milana Trbojevića, direktora Zagrebačkog velesajma, koji ih je upoznao s dvadesetak sajamskih priredbi koje se održavaju ove godine. Trbojević se nada povratku izlagača iz Srbije na zlatne godine jer je 1990. nastupalo 468 izlagača na 30.000 četvornih metara od ukupno 280.000 kvadrata izložbenog prostora. Vesna Cvitanović, voditeljica sajmova ZV-a, posebice je pozvala izlagače na sajmove Ambientu, Zimski show, koji je novi sajam od prošle godine, te Eduku, Interliber i Jesenski velesajam.

Bojan Gajić, izvršni direktor Novosadskog sajma, predlaže da Zagrebački velesajam bude središnje okupljalište izlagača na Ambienti, Novosadski lider u poljoprivredi, a Beogradski u graditeljstvu. Gajić je rekao kako je već bio u Zagrebu na razgovoru s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom i razgovarao da zemlja partner na Novosadskom sajmu 2013. bude Hrvatska. Što se tiče cijene sajamskih prostora za što su se zanimali srpski gospodarstvenici, pokazalo se da su one približno jednake na svim sajmovima. Četvorni metar zatvorenog prostora na ZV-u stoji 60, a otvorenog 30 eura. Trbojević je najavio i modernizaciju velesajma istaknuvši kako je potrebna gradnja novog paviljona i kongresnog centra te adaptacija postojećih paviljona. Možda će ZV biti jedan od prvih većih javno-privatnih ulaganja jer bez privatnoga kapitala investicije nisu moguće.

Razmjena

Suficit Hrvatske i Zagreba
Ukupna robna razmjena Srbije i Hrvatske u 2011. iznosila je 933,6 milijuna dolara, što je 26,7 posto više nego 2010. godine. Izvoz u Hrvatsku bio je 466,4 milijuna dolara i veći je za 51,9 posto, dok je uvoz iz Hrvatske iznosio 467,2 milijuna dolara. Deficit u robnoj razmjeni na strani Srbije u 2011. iznosio je 752.000 dolara. U gospodarskoj suradnji Beograda i Hrvatske zabilježen je vanjskotrgovinski deficit od 59 milijuna dolara. Iz Beograda se u Hrvatsku izvezlo robe za 90,8 milijuna dolara, a uvezlo iz Hrvatske u Beograd za 149,9 milijuna dolara.

PKS

Predstavništvo u Zagrebu
Privredna komora Srbije do ljeta bi trebala otvoriti predstavništvo u Zagrebu. To nam je potvrdio Milan Janković, predsjednik PKB-a. Na Skupštini PKS-a 19. ožujka donijet će se i službena odluka o otvaranju predstavništva u Zagrebu. Janković kaže kako će time dobiti službeno mjesto za zastupanje interesa srpskoga gospodarstva u Hrvatskoj i okupljalište kompanija iz obje države i regije. Za predsjednika se predlaže Drenislav Žekić, bivši menadžer Podravke.

Komentirajte prvi

New Report

Close