Upravni odbor Alstoma prihvatio ponudu General Electrica

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. lipanj 2014. u 12:58
Reuters

Čelnik američke kompanije Jeff Immelt rekao da će sporazum biti “dobar za Francusku, GE i Alstom”.

Upravni odbor francuske željezničke i energetske grupe Alstom jednoglasno je prihvatio ponudu američkog General Electrica (GE) koji je ponudio 17 milijardi dolara za energetsko poslovanje francuske kompanije.

Dogovor još moraju odobriti regulatori i predstavnici Alstomovih zaposlenika.

Francuska vlada odlučila je podržati sporazum, u sklopu kojeg će kupiti 20 posto udjela u francuskoj kompaniji a predviđene su i dodatnE mjere zaštite francuskih interesa, podsjeća BBC.

Konkurentska ponuda njemačkog Siemensa i Mitsubishi Heavy Industries odbijena je.

Čelnik američke kompanije Jeff Immelt rekao da će sporazum biti "dobar za Francusku, GE i Alstom".

Bude li odobren, očekuje se da će biti dovršen 2015 i predstavljat će najveću industrijsku akviziciju GE-ja.

Prema sporazumu, GE će Alstomu prodati svoje poslovanje sa željezničkom signalizacijom i osnovati s francuskom grupom tri zajedničke kompanije u segmentu mreža za distribuciju i prijenos energije, obnovljive izvore energije i nuklearne parne turbine.

Alstom u matičnoj Francuskoj zapošljava oko 18.000 radnika. Vlada u Parizu tražila je zaštitu francuskih energetskih i prometnih interesa i radnih mjesta.

Vlada planira steći kontrolni udio u Alstomu kupnjom dionica od francuske grupe i glavnog dioničara Bouyguesa. Međutim, spremni su platiti tržišnu cijenu od 28 eura po dionici, dok Bouygues traži oko 35 eura po dionici.

Komentirajte prvi

New Report

Close