United Airlines kupuje 150 aviona

Autor: Tomislav Pili , 04. lipanj 2009. u 22:00

Iako IATA očekuje još lošiju godinu za aviosektor, američka narudžba signalizira dolazak boljih dana

Zrakoplovni prijevoznici ove bi godine mogli očekivati još veće gubitke u poslovanju nego 2008. godine, predviđa Međunarodna udruga zračnog prijevoza (IATA). Zbog recesijskog učinka na turistička i poslovna putovanja lipanjske prognoze IATA-e o globalnim gubicima zrakoplovnih prijevoznika za 2009. bit će “mnogo gore” od proljetnih prognoza od 4,7 milijardi dolara gubitka, rekao je u četvrtak predsjednik IATA-e Giovanni Bisignani.

S lošega na gore
“Ekonomija se nije pomakla u pozitivnom smjeru unatoč određenom optimizmu u financijskom sektoru”, kazao je Bisignani novinarima u malezijskoj prijestolnici Kuala Lumpuru gdje će se sljedeći tjedan održati godišnja skupština IATA-e. Tada će i službeno biti predstavljene prognoze ove organizacije. IATA inače okuplja 230 članica koje ukupno ostvare 93 posto cjelokupnoga svjetskog zrakoplovnog prometa. Prema Bisignanovim riječima, zrakoplovne kompanije prošle su godine ostvarile 8,5 milijardi dolara gubitka, što je dovelo do otpuštanja radnika i smanjivanja flote. Razina teretnog prijevoza, ponajbolji znak ekonomske aktivnosti, također ne pokazuje znakove poboljšanja, ističe Bisignani, predviđajući oporavak zrakoplovnih kompanija tek 2011. godine. Zrakoplovnim prijevoznicima na ruku ne ide ni porast cijena sirove nafte zbog čega raste i cijena mlaznoga goriva, inače najvećeg troška u poslovanju. Na utjecaj rasta cijena nafte, ali i drugih nepovoljnih kretanja ukazuje Jack Xu, analitičar šangajske tvrtke Sinopac Securities. “Zrakoplovni su prijevoznici vrlo slabi. Nafta je opet počela rasti, globalna ekonomija nije se još počela oporavljati, a izbila je i epidemija svinjske gripe”, izjavio je Xu za Bloomberg. Ipak, čelnik IATA-e Bisignani smatra da svinjska gripa nije imala utjecaja na poslovanje zrakoplovnih kompanija jer Svjetska zdravstvena organizacija nije pozvala na izbjegavanje putovanja. Crne prognoze IATA-e potvrđuju i podaci British Airwaysa o svibanjskom padu putničkoga međukontinentalnog prometa za više od 17 posto. Udio putničkog prometa u ukupnim prihodima British Airwaysa stupnjevito pada još od rujna prošle godine, no posljednjih je mjeseci ipak počeo ubrzavati.

Amerikanci pokreću tržište
Međutim, čini se kako ne ide tako loše baš svim prijevoznicima ako je suditi prema natječaju za čak 150 novih zrakoplova koji je raspisao američki United Airlines. Za posao čija se vrijednost procjenjuje na 10 milijardi dolara natjecat će se vječni rivali, Boeing i Airbus. Operativni direktor Airbusa John Leahy potvrdio je u telefonskom razgovoru za Bloomberg da će se europski proizvođač putničkih zrakoplova odazvati natječaju, a ista potvrda došla je i od američkoga konkurenta Boeinga.

Kronologija

Usporen pad
Globalni pad zrakoplovnog prometa malo je usporio u travnju nakon sedmomjesečnoga konstantnog pada, pokazuju podaci IATA-e.

Azija u najvećim problemima
Najveći pad poslovanja trpe zrakoplovne kompanije iz azijsko-pacifičkog područja.

Komentirajte prvi

New Report

Close