Uniqa snizila prognozu dobiti prije oporezivanja u 2015.

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. studeni 2014. u 12:34
Foto: Dalibor Urukalović / Pixsell

Austrijski osiguravatelj Uniqa snizio je procjene dobiti prije oporezivanja u 2015. godini za oko 20 posto.

Austrijski osiguravatelj Uniqa snizio je procjene dobiti prije oporezivanja u 2015. godini za oko 20 posto, navodeći među glavnim razlozima gospodarsko usporavanje u Europi, vrlo niske kamatne stope i neizvjesnosti povezane s krizom u odnosima Ukrajine i Rusije.

Dobit prije poreza (EBT) u iznosu od 550 milijuna eura u 2015. godini u startu je bio ambiciozan cilj, koji u sadašnjem poslovnom okruženju više nije moguće dostići, kazao je izvršni direktor Uniqe Andreas Brandstetter u razgovoru za Reuters.

"Draže mi je da snizimo prognoze za 2015., jer bismo uz puno napora možda mogli postići bolje rezultate, no mi se kao kompanija želimo pozicionirati za dugi rok", kazao je u srijedu Reutersu.

Prema sniženim projekcijama ciljani EBT za iduću godinu sada se kreće u rasponu od 425 do 450 milijuna eura. U 2015. također očekuju skroman rast premija i poboljšanje omjera troškova.

Što se tiče EBT-a u poslovnoj 2014., u Uniqi očekuju da će porasti za više od petine, na 370 do 380 milijuna eura. Očekuju također konsolidiranu dobit od 275 do 285 milijuna, nakon odbitka poreza i manjinskih interesa.

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci, prema istom razdoblju lani, EBT Uniqe uvećan je za 3,3 posto, na 275,2 milijuna eura. Bio bi i veći za više od 28 posto, kada bi se isključio utjecaj jednokratnih stavki, uključujući dobitak od prodaje određene imovine godinu dana ranije i otpis vrijednosti dijela obveznica Hypo Alpe Adria banke, sukladno odluci austrijskih vlasti.

Izvršni direktor osvrnuo se i na poslovanje u Ukrajini i u Rusiji u kontekstu neizvjesnosti koju generira napetost u odnosima dviju zemalja. Devalvacija valuta poništila je rast premija u Ukrajini i oštro zakočila rast u Rusiji, no Uniqa i dalje pozitivno posluje na oba tržišta, kazao je Brandstetter. Pritom je poručio kako kompanija neće odustati ni od jednog tržišta u središnjoj i istočnoj Europi.

Prognoza za 2014. temelji se na pretpostavci o kontinuiranoj stabilnosti tržišta kapitala i o izostanku izvanredno visokih troškova povezanih s prirodnim katastrofama u ostatku godine, kazao je Reutersu čelnik Uniqe.

Austrijski osiguravatelj, dugi niz godina prisutan i u Hrvatskoj, planira u isplatu dividende temeljem poslovnih rezultata za 2014. usmjeriti 40 do 50 posto konsolidirane dobiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close