UniCreditov direktor najavljuje prilagodbu poslovnog plana zbog niskih kamata

Autor: Poslovni.hr , 23. lipanj 2015. u 11:26
Foto: Thinkstock

UniCredit analizira moguća rješenja za novi makroekonomski scenarij, s niskim kamatama od 2015. nadalje, pojasnio je Ghizzoni u ponedjeljak novinarima.

 Talijanska banka UniCredit prilagodit će do kraja godine petogodišnji poslovni plan kako bi ga uskladili s novim ekonomskim scenarijem i nižim kamatama, kazao je u ponedjeljak izvršni direktor Federico Gzizzoni.

UniCredit analizira moguća rješenja za novi makroekonomski scenarij, s niskim kamatama od 2015. nadalje, pojasnio je Ghizzoni u ponedjeljak novinarima.

Poslovni plan za razdoblje od 2013. do 2018. usvojen je u ožujku prošle godine i iako je po Ghizzonijevim riječima još prerano za objavu detalja mogućih promjena, banka bi mogla pokušati nadoknaditi smanjene marže na kreditiranju smanjenjem troškova, efikasnijom strukturom u pojedinim dijelovima grupe i pojačanim oslanjanjem na naknade i provizije u generiranju prihoda.

"Analiziramo niz mjera kako bismo obuzdali troškove… i potaknuli prihode", navodi Reuters iz jučerašnjeg istupa izvršnog direktora UniCredita čiji je sadržaj bio pod embargom do danas.

Ghizzoni pritom naglašava da ne treba očekivati velike promjene. "Bit će to tek fino podešavanje", kazao je.

Podsjetio je također da talijanska banka nastoji proširiti međunarodno poslovanje izvan Europe i ojačati prisutnost u Kini, na Bliskom istoku i u srednjoj i Južnoj Americi.

Taj se cilj nastoji ostvariti udruživanjem snaga s lokalnim bankama, a ne akvizicijama, naglasio je Ghizzoni.

Napomenuo je i da je 4-postotni udio libijskih ulagača u UniCreditu "de facto blokiran". "Za nas to ništa ne mijenja na stvari ali primjećujemo više sugovornika", dodao je.

UniCredit je u svibnju obnovio veze s libijskim dioničarima koji su se prethodno našli u teškoćama zbog zapljene libijske imovine u Italiji.

U osvrtu na objedinjavanje oko milijardu eura nenaplativih kredita UniCredita i Intese Sanpaolo u financijski entitet koji bi kontrolirao američki investicijski fond KKR, Ghizzoni je kazao da će službeni sporazum biti dovršen idućih dana.

Po njegovim su riječima UniCredit i Intesa zasada jedine sudionice tog programa. "No, platforma je otvorena… i druge banke mogu se uključiti kadgod požele", kazao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close