Unatoč trenutnom padu, mnogi i dalje vjeruju u Apple

Autor: Tomislav Pili , 13. kolovoz 2015. u 13:28
Foto: Reuters

Dionica najvrednije kompanije više od mjesec dana pod negativnim pritiskom.

Dionica Apple nastavila je u srijedu oštro padati nakon što je dan ranije izgubila pet posto vrijednosti. Otvaranjem trgovanja na američkim burzama vrijednosnica najvrednije kompanije na svijetu pala je dodatnih dva posto na 110 dolara. Treba naglasiti kako se i cijelo tržište nalazi pod pritiskom zbog poteza kineske središnje banke, no negativan trend kod Applea ipak je naglašen.

U posljednjih mjesec dana dionica je izgubila više od 10 posto vrijednosti dok je indeks Dow Jones – u čijem je sastavu Apple – u istom razdoblju izgubio tri posto vrijednosti. Negativni trend započeo je krajem lipnja nakon što je kompanija objavila – po nekima – razočaravajuće rezultate. Podsjetimo, kompanija je objavila da je prodala 47,5 milijuna telefona, nasuprot očekivanjima o 48,8 milijuna komada.

 

Kretanje cijene dionice Applea u posljednjih mjesec dana

9. srpanj – 120,07 $
21. srpanj – 130,75 $
11. kolovoz – 113,49 $

Dionici na ruku ne ide ni najnovija devalvacija juana s obzirom da je Kina najvažnije Appleovo tržište, a iPhone jedan od najskupljih telefona na tamošnjem tržištu. Iako su donedavno o kompaniji pisali samo hvalospjeve, dio američkih analitičara sada ne misli tako.

Tako su analitičari KGI Securitiesa objavili analizu u kojoj očekuju da će prodaja iPhonea u četvrtom tromjesečju ostati nepromijenjena ili čak negativna. No, s druge strane stoje analitičari švicarske banke UBS koji očekuju vrlo dobre prodajne brojke od Apple Watcha. Ipak, unatoč trenutnom negativnom trendu, analitičari ocjenjuju kako ulagači nemaju pretjerano razloga za zabrinutost s obzirom da se i dalje radi o kompaniji koja stvara milijarde dolara profita.

To pokazuju i brojke iz posljednjeg izvješća prema kojem je prodaja iPhonea na godišnjoj razini veća za 35 posto, unatoč lošijim očekivanjima u nastavku godine. Stoga trenutni pad mnogo vide tek kao kratkotrajnu korekciju. Naredni mjeseci će pokazati jesu li bili u pravu.

Komentirajte prvi

New Report

Close