Unatoč rekordima Arun Sarin napušta Vodafone

Autor: Ksenija Končevski , 28. svibanj 2008. u 06:30

Najveći mobilni operater na svijetu 2007. zaključio je sa 13,1 mlrd. dolara dobiti

Nakon što je Vodafone odveo u rekordan profit predsjednik Uprave Arun Sarin poslije točno pet godina napušta čelnu poziciju u najvećem mobilnom operateru na svijetu. Na toj će ga funkciji naslijediti njegov aktualni zamjenik i šef Vodafoneova europskog poslovanja Viottorio Colao.

Kormilo Vodafonea Sarin (53) napušta u srpnju. Za njegova mandata od srpnja 2003. dionice britanske tvrtke narasle 39 posto, a poslovanje za lanjsku godinu zaključila je s dobiti od 6,66 milijardi funti (13,1 milijardi dolara) nakon 5,43 milijardi funti gubitka (10,7 milijardi dolara) u 2006., javlja agencija Bloomberg. “Smatram da sam ostvario sve postavljene ciljeve, prije svega u razvoju i implementiranju nove strategije”, poručio je Sarin dodavši da Vodafone ostavlja u dobre ruke Vittorija Colaoua. Analitičar londonskog ING-a Damien Chew ustvrdio je da je Sarin u posljednje dvije godine bio pod velikim pritiskom. Dionice Vodafonea u ovoj su godini na vrijednosti dosad potonule 13 posto. Nagađanja o Sarinovom odlasku s čela Vodafonea pojavila su se još prošle godine. Sarin je za 2007., prenosi britanski dnevnik Times, zaradio 5,7 milijuna funti (11,2 milijuna dolara) u osnovnoj plaći, bonusima i dionicama. Izvori bliski Sarinu smatraju da bi priliku za nastavak svoje karijere mogao potražiti u investicijskoj tvrtki. Sarin je u čelnu fotelju britanske kompanije zasjeo nakon što je njegov prethodnik Christopher Gent na akvizicije utrošio 300 milijardi dolara, a najveća od njih bilo je preuzimanje Mannesmanna prije osam godina teško 188 milijardi dolara zahvaljujući kojem je Vodafone prerastao u najvećeg mobilnog operatera na svijetu. Pod Sarinovim vodstvom Vodafone je slabiji rast poslovanja u Europi u posljednje dvije godine nastojao nadoknaditi akvizicijama na rastućim tržištima u Turskoj, Kini i Indiji, inače najbrže rastućem tržištu mobilne telefonije. Na kraju prošle godine Vodafone je imao 252 milijuna korisnika, od čega 106 milijuna, odnosno 42 posto na rastućim tržištima u istočnoj Europi, na Bliskom istoku u Africi i Aziji.

Ovoga mjeseca britanska je kompanija najavila uvećanje 50-postotnog udjela u najvećem južnoafričkom mobilnom operateru Vodacom Group, čiji ostatak udjela drži Telkom South Afrika, a prije toga je 19. svibnja za 474 milijuna eura u gotovini kupio preostali udio njemačke telekomunikacijske tvrtke Arcor koji još ne posjeduje. Preuzimanjem ostatka dionica Vodafone je stekao punu kontrolu u toj njemačkoj telekomunikacijskoj kompaniji koja ima 2,6 milijuna korisnika širokopojasne mreže i drži oko 14 posto tržišta u Njemačkoj.U prosincu prošle godine Vodafone je pod Sarinovim vodstvom kupio talijansku i španjolsku širokopojasnu diviziju švedskog operatera Tele2 za 775 milijuna eura s ciljem povećanja broja pretplatnika i spajanja usluga internetskih servisa i bežične telefonije u tim zemljama. Sarin je lani predvodio i kupnju irske telekomunikacijske kompanije Perlico. Prije toga Vodafone je prodao divizije u Japanu i Švedskoj, te udjele u švicarskom belgijskom mobilnom operateru za ukupno 21,8 milijardi dolara. Unatoč uspjesima u akvizicijama, Sarin je na prijašnje dvije godišnje skupštine Vodafonea trpio oštre kritike dijela nezadovoljnih dioničara. Sarinova čelna pozicija u Vodafoneu našla se pod povećalom u 2005. i 2006. godini jer su neki od dioničara iskazali nezadovoljstvo njegovom strategijom rasta poslovanja, vođenja tvrtke te ostvarenim rezultatima.




Komentirajte prvi

New Report

Close