Ulažu u genetski izmijenjenu ribu

Autor: The New York Times , 03. lipanj 2012. u 22:00

Ako Amerikanci jedu genetski izmijenjenog brzorastućeg lososa, to je vjerojatno zbog jednog sovjetskog biologa koji je postao oligarh nakon čega je postao ministar u vladi da bi završio kao poduzetnik koji se bavi ribom. Taj čovjek je Kakha Bendukidze i u rukama drži ključ za propast ili opstanak američke tvrtke AquaBounty Technologies koja se nada saveznom odobrenju vrste lososa koja bi bila prva genetski izmijenjena životinja u ljudskom prehrambenom lancu.

No 20 mjeseci nakon što je Američki ured za hranu i lijekove provizorno zaključio da bi takva riba bila sigurna za jelo i neopasna za okoliš, na odobrenje se još uvijek čeka. A AquaBounty polako ostaje bez sredstava. Kakha Bendukidze, nekadašnji ministar gospodarstva Gruzije i najveći dioničar spomenute tvrtke kaže da ona neće još dugo pozitivno poslovati. No skeptičan je glede odobrenja genetski izmijenjenog lososa u Sjedinjenim Američkim Državama u godini predsjedničkih izbora, osobito s obzirom na otpor ekoloških i potrošačkih udruga. “Shvaćam da je u političkom smislu ne odobriti lakše negoli odobriti”, rekao nam je kad smo nedavno posjetili njegov novi pogon u San Diegu. Neki znanstvenici i poduzetnici s područja biotehnologije tvrde da će SAD izgubiti vodeći položaj na području životinjske biotehnologije i da će se poslovanje preseliti drugamo ne dobiju li transgenske životinje odobrenje u toj zemlji. Primjerice, kineski znanstvenici pokušavaju razviti stoku koja je otporna na kravlje ludilo te slinavku i šap, ovce s više vune, kao i svinje i krave sa zdravim omega 3 masnim kiselinama u mesu.AquaBounty je jedina američka tvrtka koja ozbiljno radi na dobivanju odobrenja za transgenske životinje u prehrambenom lancu. Njezin atlantski losos sadrži gen hormona rasta iz lososa Chinook. Također je tu i genetski prekidač iz jeguljastog bića poznatog pod latinskim nazivom Zoarces americanus koje, za razliku od uobičajenog lososa zadržava gen čak i u hladnoj vodi. Uz cjelogodišnju proizvodnju hormona rasta, riba AquaBountyja naraste do prodajne veličine za 16 do 18 mjeseci umjesto trenutno potrebnih 30. Određeni članovi američkog Kongresa, predvođeni onima iz lososom bogate Aljaske, promiču zakon kojim bi se željeno odobrenje zabranilo ili bar odgodilo. Tvrde da bi riba AquaBountyja mogla biti štetna ako se koristi za prehranu ili da bi naškodila divljem ribljem fondu pobjegne li u ocean. Savezni ured za hranu i lijekove izjavio je kako su izgledi da bi se ovaj tip lososa pario s ribama iz divljine vrlo mali jer bi se navedeni losos uzgajao na kopnu i bio bi steriliziran, iako sterilizacija ne bi bila apsolutno sigurna.

No kako nakon toga nema ni traga ni glasa novoj službenoj odluci, a gotovine nestaje, ova tvrtka nedavno je otpustila 15 od ukupno 27 zaposlenika.Margaret Hamburg, članica komisije Ureda za hranu i lijekove, izjavila je da ovoj agenciji jednostavno treba vremena da dovrši analizu lososa. “To je dugotrajan proces, naročito kad se bavite proizvodom koji je prvi svoje vrste i koji se proteže preko nekoliko dimenzija”, objasnila je. Zbog nestabilnog stanja tvrtke, AquaBounty je postala potpuno ovisna o 56-godišnjem Bendekidzeu, koji posjeduje udjel od gotovo 48 posto. Kakha Bendukidze karijeru je započeo kao molekularni biolog u znanstvenom institutu izvan Moskve, gdje je radio na genetskoj izmjeni virusa s ciljem dobivanja raznoraznih cjepiva. Nakon toga je osnovao tvrtku koja je prodavala biološke potrepštine. Kad su se dijelovi sovjetskog gospodarstva privatizirali, zaradio je ugled poslovnog “harambaše”. Bendukidze se 2004. godine vratio u rodnu Gruziju, gdje je postao ministar gospodarstva tada novoizabranog predsjednika Mikheila Saakašvilija. I dalje živi u Gruziji, a vrijeme ubija poslom dekana Slobodnog sveučilišta Tbilisija, kojega je sam osnovao. Također je osnovao tvrtku Linnaeus Capital Partners koja upravlja njegovim novcem, a u posljednje vrijeme sve se više usredotočuje na akvakulturu. “Nisam imao pojma o akvakulturi”, priznaje Bendukidze. “Samo sam želio diversificirati ulaganja.” Brzorastući losos može se proizvesti za 20 posto manje novca, zbog čega je isplativo uzgajati ga na kopnu, dodaje. Siguran je da će navedena riba u konačnici dobiti odobrenje. “Losos je losos”, kaže. “Na kraju će pobijediti čista ekonomska računica.”

Andrew Pollack

Komentirajte prvi

New Report

Close