Uhićen milijarder: Sumnjiči se da je oštetio BiH tvrtku za 33 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 24. srpanj 2019. u 16:51
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Milijarder Pramod Mittal, koji je jučer uhićen u BiH zajedno s još dvojicom suradnika, tereti se za zloporabe teške oko 33 milijuna eura povezane s izvlačenjem novca i neplaćanjem obveza te uništavanje kompanije GIKIL iz Lukavca u kojoj je većinski suvlasnik od 2003.

Pramod Mittal mlađi je brat Lakhsmija Mittala, petog najbogatijeg čovjeka na svijetu, britanskog državljanina indijskog podrijetla koji je zajedno s obitelji kompaniju "Mittal Steel" učinio najvećim proizvođačem čelika u svijetu. Tvrtka se 2006. spojila s kompanijom  "Arcelor" u globalnog diva "Arcelor-Mittal".  

Mittal Steel je većinski vlasnik Željezare Zenica i Rudnika Ljubija kod Prijedora, a Pramod Mittal investirao je u GIKIL. 

Po navodima nadležnog državnog odvjetnika Ćazima Serhatlića, sumnja se da nezakonito izvlačenje novca iz GIKIL-a (Global Ispat Koksnoj Industriji Lukavac) traje devet godina.

Prvu prijavu protiv vlasnika podnijeli su 2018. radnici koji su sumnjali da se novac predaje Mittalu. Navodno je tako izvučen 21 milijun maraka (oko 10,5 milijuna eura). 

"Za ova novčana sredstva smatramo da su isplaćena neosnovano", rekao je tužitelj Serhatlić. "Iz tog razloga smo ih jučer morali lišiti slobode", dodao je.

Zbog prebacivanja novca na osobne adrese nisu isplaćene plaće i doprinosi za radnike, obveze prema dobavljačima, u najvećoj mjeri prema Željeznicama FBiH i Luci Ploče.

"To bi na kraju dovelo u pitanje cjelokupan proces proizvodnje i opstanak GIKIL-a", istaknuo je Serhatlić. 

Osim toga, Pramod Mittal, koji je u GIKIL-u predsjednik nadzornog odbora, zajedno sa suradnicima tereti se da su nakon dokapitalizacije GIKIL-a izradili aneks kupoprodajnog ugovora kojim je njegova krovna kompanija GSHL stekla dvotrećinsko upravljanje na lukavačkom tvrtkom i izbjegla platiti oko 22,5 milijuna za stjecanje te pozicije. 

"Smatramo da postoji organizirana veza između inozemnog ulagača s određenim domaćim ljudima da se to uradi na takav način", rekao je tužitelj Serhatlić.

Istragom tuzlanskog županijskog tužiteljstva osim Pramoda Mittala obuhvaćeni su i član nadzornog odbora Rajib Dash, generalni direktor kompanije Paramesh Bhattacharyy, prethodni direktor Debashish Gangulyj za kojim je raspisana tjeralica te Vehid Mešić i Faik Buševac koji su potpisali štetni ugovor o privatizaciji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close