Udvostručen gubitak srpskih kompanija

Autor: Rato Petković , 17. studeni 2010. u 22:00

Srpska poduzeća prošle su godine ostvarila gubitak od 905 milijuna eura, uz pad poslovne aktivnosti od 7,3 posto. Iduća godina bit će još teža, tvrde stručnjaci

Srpska poduzeća prošle godine ostvarila su gubitak od 905 milijuna eura, što je dvostruko više u usporedbi s prethodnom godinom. Pad poslovne aktivnosti iznosi 7,3 posto. Prema ocjeni gospodarstvenika, iduća godina će biti još teža, a povratak na predkrizno razdoblje može se očekivati tek za tri godine.

Stranci u prednosti
Osnovni razlog većeg minusa su visoke kamate za pokrivanje tečajnih razlika s obzirom da je dinar oslabio za 11 posto. Prošlu godinu je s dobiti završilo 51,1 tisuća tvrtki, gubitak je iskazalo njih 31,3 tisuće, dok je na “nuli” ostalo njih 7,3 tisuće. Prema podacima ekonomskog magazina Biznis i financije Telekom je vodeća kompanija po ostvarenoj dobiti od 146,2 milijuna eura, dok je NIS na prvom mjestu po prihodu sa 1,12 milijardi eura. Unatoč prihodu, NIS je lani bio u minusu, ali je zato u devet ovogodišnjih mjeseci došao do profita od 25,1 milijuna eura, što je posljedica poslovanja koje provodi novi vlasnik ruski Gazpromnjeft. Po visini dobiti na drugom mjestu je Apatinska pivovara sa 36,7 milijuna eura, a slijede PTT Srbija s 35,8 milijuna, Hemofarm s 33 milijuna, te Sintelon s 27,3 milijuna eura. Od pet kompanija tri (Apatinska pivovara, Hemofarm i Sintelon) su u vlasništvu stranih kompanija. Poslije NIS-a po ostvarenom prihodu slijedi Elektroprivreda sa 947 miijuna eura, potom Telekom sa 811,7 miilijuna, Delta Maxi 618,8 milijuna i termoelektrana Nikola Tesla sa 539,6 milijuna eura. Visoki prihod Miškovićevog Delta Maxija izazvao je reakcije s obzirom da duguje dobavljačima blizu 700 milijuna eura, a Elektroprivredi za struju 217.000 eura samo u Beogradu.

Čekaju se ulaganja
Poslovni rezultati doveli su do suprotnih tumačenja poduzetnika i vladinih ministara koji tvrde da će ove godine biti zabilježen rast BDP-ja od dva posto, a u idućoj tri posto. Neslaganja postoje i oko ulaganja od kojih ovisi razvoj. Mlađan Dinkić, ministar ekonomije, tvrdi kako će u 2011. u Srbiju biti investirane četiri milijarde dolara, pri čemu računa na prihod od prodaje Telekoma i ulaganje Fiata, što stručnjaci opovragavaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close