Uber dignuo prihode i smanjio gubitak

Dara Khosrowshahi, izvršni direktor kompanije/REUTERS Dara Khosrowshahi, izvršni direktor kompanije/REUTERS

Kompanija u četvrtom kvartalu zaradila 12% više, a minus iznosi 1,1 milijardi dolara.

Američka kompanija Uber zabilježila je u posljednjem lanjskom tromjesečju rast prihoda za 12 posto u odnosu na prethodni kvartal, pri čemu je gubitak znatno smanjen.

Ta kompanija za posredovanje u uslugama prijevoza poslovala je s gubitkom od 1,1 milijardu dolara, dok je u prethodnom kvartalu gubitak iznosio 1,46 milijardi dolara, kazao je u utorak Reutersu izvor upoznat sa situacijom.

Kao privatna tvrtka, Uber nije dužan javno objavljivati financijska izvješća, no prošle je godine počeo pružati uvid u svoju financijsku izvedbu otkrivajući određene podatke. Neto prihodi kompanije skočili su u proteklom tromjesečju za 11,8 posto u odnosu na prethodni kvartal, na 2,2 milijarde dolara, dok su bruto prihodi od narudžbi porasli 14 posto, na 11 milijardi dolara, doznaje se od izvora.

U siječnju je suosnivač Ubera Travis Kalanick, koji je u lipnju prošle godine pod pritiskom dioničara podnio ostavku na mjesto izvršnog direktora, prodao dio svog 10-postotnog udjela u toj tvrtki za oko 1,4 milijarde dolara.

Prodaja je dio dogovora s konzorcijem predvođenim japanskom telekomunikacijskom korporacijom SoftBank, koji je preuzeo oko 17,5 posto udjela u Uberu, uglavnom kupnjom dionica od ranih investitora i zaposlenika. Podsjetimo, kompanija je već duže suočena sa zakonskim problemima i regulatornim ograničenjima širom svijeta. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!