U Srbiji se boje da će Kraš preuzeti Jaffu, a Agrokor Bambi Banat i Carnex

Autor: Rato Petković , 16. kolovoz 2010. u 22:00

U Krašu demantiraju zainteresiranost za Jaffu, dok Agrokor – koliko je poznato – nije došao dalje od snimanja stanja u Carnexu

Beogradski mediji počeli su širiti strah o navodnoj namjeri hrvatskih tvrtki da preuzmu cijelu srpsku prehrambenu industriju. Kampanja protiv hrvatskih kompanija dodatno je pojačana nakon što je Atlantic grupa kupila slovensku Droga Kolinsku, u čijem sastavu se nalaze i tri poduzeća iz Srbije – tvornica konditorskih proizvoda Štark, Grand kava i Palanački kiseljak.

Jaffa nije na prodaju
Najveći dio proizvodnje Droga Kolinska ima u Srbiji pa je zbog toga Slobodan Vučićević, suvlasnik Grand kave, izabran za predsjednika Upravnoga odbora Droge. U medijima se za Agrokor tvrdi da je u pregovorima s investicijskim fondom Salford u vezi s kupnjom Imleka, najveće tamošnje mljekare kao i konditorske industrije Bambi Banat. Također se navodi, o čemu je pisao Poslovni dnevnik, da od engleskoga investicijskog fonda Ashmore želi preuzeti mesnu industriju Carnex. Za Kraš se tvrdi kako uporno nastoji kupiti tvornicu Jaffa čiji keks spada među najbolje izvozne proizvode. Ta je spekulacija odmah demantirana. Milica Ličina, glasnogovornica tvornice iz Crvenke, kaže da Kraševa ponuda nije stigla, uz napomenu kako Jaffa nije na prodaju, što je potvrdio i njezin vlasnik Nebojša Šaranović. Strategija hrvatskih poduzeća o kupnji srpskih tvrtki iz sektora prehrambene industrije potkrepljuje se navodno potporom hrvatskih vlasti kao i Europske banke za obnovu i razvoj, koja je Atlantic grupi odobrila kredit za tu namjenu, a zauzvrat dobila udio u vlasništvu Droge Kolinske od 8,5 posto. Prije nekoliko mjeseci srpski mediji su objavili kako je ERBD odobrio Agrokoru 70 milijuna eura za širenje prodajne mreže u Srbiji. Slična upozorenja o prodoru hrvatskih tvrtki dolaze i iz pojedinih gospodarskih krugova u kojima se tvrdi da postoji velik nerazmjer između ulaganja hrvatskoga kapitala u Srbiju, dok je srpski u Hrvatskoj prisutan tek u tragovima. Prema podacima Privredne komore Srbije u toj zemlji posluje više od 200 hrvatskih poduzeća koja su uložila više od 500 milijuna eura. Srpski kapital u Hrvatskoj zastupljen je tek sa skromnih 20 milijuna eura.

‘Svoje ne damo’
List Press prenosi nezadovoljstvo predsjednika PKS-a Miloša Bugarina takvim stanjem. Bugarin smatra da bi srpski kapital u Hrvatskoj trebao iznositi barem jednu trećinu hrvatskoga u Srbiju. Naglašava kako je bilo uputnije da su tamošnje brendove, poput Soko Štarka i Grand kave, kupila srpska poduzeća. Problem je što su i srpski investitori najveći dio novca uložili u trgovine i kupnju nekretnina tako da nemaju sredstava za proizvodne tvrtke koje su i tako, većim dijelom, propale ili su pred stečajem.

Iz medija

Izvori iz Pressa
Najnovije vijesti o mogućnosti da hrvatska poduzeća zavladaju srpskom prehrambenom industrijom objavio je beogradski dnevni list Press.

Favoriti za kupnju
Kao glavne kupce srpskih prehrambenih poduzeća dnevnik Press navodi Agrokor, Atlantic grupu i Kraš.

Komentirajte prvi

New Report

Close