U Kini jača netrpeljivost prema strancima

Autor: The New York Times , 03. lipanj 2012. u 22:00

Kao voditelj koji ima emisiju na engleskom jeziku na Središnjoj kineskoj televiziji (China Central Television), Yang Rui voli se smatrati mostom između Istoka i Zapada te je pun ponosa na svoju diplomu iz komunikologije sa Sveučilišta Cardiff u Walesu. No dok on uživa u rastućoj moći Kine, nema ni najmanju dvojbu da će mu sin studirati u Sjedinjenim Američkim Državama.

Njegov program na državnoj televiziji CCTV pod nazivom “Dijalog” nerijetko ugošćuje kako inozemne, tako i kineske sudionike. Ipak, nedavno je Yang otkrio drugu stranu svoje ličnosti u nizu poruka na mikroblogu u kojima se ismijava strancima, naziva ih “smećem”, muškarce sa Zapada optužuje za zavođenje Kineskinja u pokušaju špijunaže Kine. “Ministarstvo javne sigurnosti mora očistiti to smeće, uhititi strane siledžije i zaštititi nevine djevojke”, napisao je za svojih 820.000 sljedbenika. “Odrubite im glave, tim nezaposlenim Amerikancima i Europljanima koji u Kinu dolaze samo zaraditi, i to na krijumčarenju ljudi, a javnost zavaravaju poticajima na emigraciju.” Yangovi komentari dodatno su ražestili ono što mnogi stranci u Kini nazivaju sve opipljivijom netrpeljivošću prema strancima koja nerijetko mirno koegzistira, što je paradoksalno, s pretjeranim divljenjem prema Zapadu. Antipatiji su pridonijele dvije ružne situacije u koje su bili uključeni stranci.U jednoj je ruski čelist iz Pekinškog simfonijskog orkestra Oleg Vedernikov snimljen kako verbalno vrijeđa suputnicu u vlaku koja je imala nešto protiv da dotični bose noge podigne na njezino sjedalo. Unatoč javnoj isprici, otpušten je. U ozbiljnijem slučaju radi se o pijanom britanskom turistu koji je navodno seksualno napao Kineskinju u jednoj pekinškoj ulici. I ta snimka stavljena je na internet, a na njoj je prikazano kako skupina prolaznika priskače ženi u spas i udara napadača do besvijesti. U danima koji su uslijedili pekinška policija najavila je početak stodnevne kampanje za progon stranaca koji ilegalno žive ili rade u Kini. Ova inicijativa reklamira se na plakatima te u člancima u državnim medijima, a građani su potaknuti da vlastima prijave osobe za koje sumnjaju kako krše zakon.Slučajno ili ne, kampanja se odvija istovremeno s oštrim napadima na strance u državnim medijima.

Državna novinska agencija Xinhua nedavno je objavila uvodnik na vrhu svoje internetske stranice u kojemu se strane vlade optužuje da novinare iz svojih zemalja koriste za “taktičku kontrolu” imidža Kine u inozemnim medijima. Narodni dnevnik, govornica vladajuće Komunističke partije i politički glasnik, nedavno je opisao nastojanja Zapada da izveze demokraciju i ljudska prava u Kinu kao novi oblik kolonijalizma. Analitičari sumnjaju da je sve jače domoljublje u Kini povezano s nizom događaja koji su zasmetali kineskom vodstvu, među kojima su teritorijalni sporovi u Južnom kineskom moru, naglo usporavanje domaćeg gospodarstva te politička previranja potaknuta propašću nove zvijezde Partije Boa Xilaija. Naime, Bo, koji je optužen za korupciju i kršenje partijske discipline, nalazi se u pritvoru i čeka presudu, baš kao i njegova supruga Gu Kailai, koja je navodno uključena u smrt jednog britanskog poduzetnika. Treba na umu imati da se istodobno odvija promjena vlasti, a ona se događa samo jednom u deset godina.Posljednjih tjedana kineska veleposlanstva odbila su dati vizu desecima akademika i turista iz cijeloga svijeta. Inozemni novinari u Pekingu su na samom rubu i pitaju se je li progon američkog dopisnika Al Jazeere do kojega je došlo u svibnju scenarij koji će im se svima dogoditi. Mnogi Kinezi dobili su dojam da ih Zapad smatra zloćudnima unatoč značajnom kontrastu između jakog kineskog rasta, iako je on odnedavna usporio, i gospodarske nestabilnosti Europske unije i SAD-a. No osim zavidnih postignuća, među obrazovanim Kinezima rađa se osjećaj da nešto nedostaje. Te sumnje u sebe i svoje dodatno su potaknute korupcijom, cenzurom i sve širim jazom između bogatih i siromašnih. Čak i uslijed oslabljenih gospodarstava, zapadne zemlje sa svojom vladavinom zakona i osjećajem sigurnosti i dalje imaju svoje čari kada ih se usporedi s hirovitošću autoritarne vladavine.

Andrew Jacobs; Mia Li, Owen Guo i Zhang Wei pridonjeli istraživanju

Komentari (2)
Pogledajte sve

Neka dojdu U HR pa ces vidjeti kakva ce biti reakcija, posebno na jugu. Kod nas redovito stranci dobijaju batine samo zato jer su stranci (posebno ako su tamnije boje koze)

debele bose noge podigla na sjedalo?

New Report

Close