U brazilskom gradiću poplava blizanaca zbog mutiranog gena

Autor: The New York Times , 25. travanj 2011. u 22:00

U gradiću Cândido Godói dosad se rodilo toliko blizanaca da se stanovnici pitaju krije li se možda nešto u vodi ili je Josef Mengele, nacistički liječnik kojeg su zvali “Anđelom smrti”, ovdje provodio pokuse.

No, nedavno je jedna skupina znanstvenika provela testiranje DNK na 30 obitelji i otkrila da se među rodiljama blizanaca u Cândido Godóiju češće javlja jedan poseban gen nego kod žena koje nisu rodile blizance. Usto, pojava je znatno prisutnija ovdje jer se stanovnici gradića, koji su uglavnom potomci imigranata iz Njemačke, žene s bliskim srodnicima. “Analizirali smo šest gena i pronašli jedan koji uvjetuje sklonost blizanačkoj trudnoći”, kaže Ursula Matte, genetičarka iz brazilskog grada Porto Alegrea, koja je prva zabilježila neobično visoku stopu rođenja blizanaca u tom gradiću. Postotak je osobito visok u S?o Pedru, selu s 350 stanovnika koje pripada gradiću Cândido Godói. Ursula Matte otkrila je da je od ukupnog broja djece rođene od 1990. do 1994. godine u S?o Pedru čak 10 posto blizanaca, a napomenut ćemo samo da je na razini države Brazil stopa rođenja blizanaca 1 posto. Visoka koncentracija blizanaca u ovom kraju potaknula je brojne egzotične teorije o toj pojavi. Stanovnici kažu da je Mengele tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća putovao južnim Brazilom predstavljajući se kao veterinar, a to se podudara s vremenom kad je započeo blizanački bum. Jedan je argentinski novinar u knjizi objavljenoj 2008. godine izložio tezu da je Mengele obavljao pokuse na ženama iz Cândido Godóija, što je na kraju dovelo do rođenja velikog broja blizanaca plave kose i svijetlih očiju. Josef Mengele, koji je umro 1979. godine u Brazilu, na zao je glas došao zbog smrtonosnih pokusa s blizancima u Auschwitzu, koje je navodno provodio radi stvaranja vrhunske arijevske rase.

No, u svom je istraživanju Matte analizirala 6615 potvrda o krštenju koje su stare do osamdesetak godina, čime je dokazala da je fenomen blizanaca bio raširen i tijekom tridesetih godina prošlog stoljeća, “davno prije Mengelea”, kaže Ursula Matte. “Odmah smo pobili bilo kakvu povezanost s Mengeleom.” Njezin je tim analizirao i izvore vode jer su stanovnici gradića bili uvjereni da su za visoku stopu blizanačkih trudnoća zaslužni neobični minerali u vodi, no nisu našli nikakve nepravilnosti. Daniela Junzvier, voditeljica kulturnih programa u uredu gradonačelnika, kaže da je grad podupro istraživanje doktorice Matte. “Stanovnici se nadaju da će se konačno otkrili zašto se ovdje rađa toliko blizanaca”, kaže. Znanstvenici su otkrili da se najviše blizanaca rađa u Sao Pedru, gdje su od 436 djece rođene od 1959. do 2008. godine čak 33 para blizanaca, a svi žive na području od 2,4 četvorna kilometra. Tim Ursule Matte analizirao je prezimena i proveo genetska testiranja. “S obzirom na to da se radi o tek 80 obitelji, pravi je izazov bio naći ženu koja nema blizanačke srodnike u prvom koljenu”, kaže Matte. Također smatraju da je manji broj doseljeničkih obitelji koje danas žive u Sao Pedru donio mutirani gen u ovaj kraj. “To ne znači da se radi o univerzalnom genu”, kaže Matte. “Da ispitamo gene blizanaca s Novog Zelanda, vjerojatno bismo dobili drukčije rezultate.”

Alexei Barrionuevo izvještava iz Santiaga u Čileu, a Myrna Domit iz Sao Paula u Brazilu

Komentirajte prvi

New Report

Close