Tvrtka u vlasništvu Alibabe ulaže gotovo 15 milijardi dolara u nove projekte

Foto: Reuters Foto: Reuters

Početak rada predviđa se 2023. godine a logistički centar obuvaćat će centar za prihvat i slanje tereta u zračnom prijevozu, centar za sortiranje te centar za ispunjavanje narudžbi.

Logistička kompanija iz sastava diva e-trgovine Alibabe, Cainiao Network Technology planira uložiti gotovo 15 milijardi dolara u istraživanja i razvoj na području podatkovne tehnologije, a povećava i broj svojih skladišta u inozemstvu, s ciljem da skrati rokove isporuke robe na 72 sata.

Prema procjenama eMarketera, prekogranična internetska trgovina do 2020. godine trebala bi dosegnuti vrijednost od 157,7 milijardi dolara, uslijed trenda naglog povećanja potražnje za visokokvalitetnim inozemnim proizvodima, piše China Daily.

Cainiao želi u idućih pet godina skratiti rok isporuke na 72 sata te proširiti svoj kapacitet, pa namjerava uložiti 100 milijardi juana (14,6 milijardi dolara) u istraživanja i razvoj na području podatkovne tehnologije. Time planira promovirati razvoj pametnih skladišta, inteligentnu distribuciju i globalne super logističke centre.

Nedavno je Cainiao odlučio uložiti 1,5 milijardi dolara u izgradnju logističkog centra na hongkonškom međunarodnom aerodromu. Taj centar bit će izrađen na površini od 380.000 četvornih metara i imat će kapacitete za obradu desetaka milijuna paketa te će njime povećati obujam prijevoza tereta za 1,7 milijuna metričkih tona godišnje.

Početak rada predviđa se 2023. godine a logistički centar obuvaćat će centar za prihvat i slanje tereta u zračnom prijevozu, centar za sortiranje te centar za ispunjavanje narudžbi. Koristit će tehnologiju automatiziranog skladištenja i raspolagati automatiziranim sustavom regulacije temperature, objavili su iz kompanije.

Već ranije kompanija je objavila da planira otvoriti još pet takvih centara u svijetu, u Hangzhouu u kineskoj pokrajini Zhejiang te u Dubaiu, Kuala Lumpuru, belgijskom Liegeu i Moskvi.

Uz širenje logističkih centara, kompanija je u srpnju akođer otvorila rutu za zračni prijevoz tereta između Hong Konga i Belgije. To je druga međunarodna ruta tog tipa, nakon otvaranja one između Hangzhoa i Moskve početkom godine. kompanija ugrađuje čipove u sve prekogranične pošiljke,

Cainiaov poslovni pristup temelji se na uspostavi partnerstava s lokalnim pružateljima logističkih usluga, opskrbljujući ih sa svojim softverom i internetskim mrežama, koje koriste algoritme i velike količine podataka. Kompanija trenutno koristi 266 partnerskih skladišta u zemljama poput SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Australije, Japana i Južne Koreje.

"Nismo tradicionalna logistička tvrtka. Definitivno smo usmjereni na tehnologiju", rekao je Cainiaov predsjednik Wan Lin.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!