Tvornica u kojoj se radnici osjećaju “blagoslovljeno”

Autor: The New York Times , 08. kolovoz 2010. u 22:00

Dok sjedi u svojoj minijaturnoj dnevnoj sobi, Santa Castillo zrači srećom i priča o novoj kući koju ona i suprug grade odmah pored daščare u kojoj trenutno žive.

Nova će kuća biti četiri puta veća i imati vodovodne instalacije, a sve to je omogućilo novo radno mjesto Sante Castillo koja se zaposlila u najneobičnijoj tvornici odjeće na svijetu. Stručnjaci za ovo industrijsko područje kažu da je to prva tvornica u zemljama u razvoju u kojoj se od plaće može “živjeti” i u kojoj se radnici mogu učlaniti u sindikat bez ikakvih problema. “Nikad nismo mogli ovako zarađivati”, kaže ljubazna Santa koja zarađuje 500 dolara mjesečno. “To je za mene pravi blagoslov.” (Minimalne nadnice u Bangladešu iznose 15 centi po satu, a u Dominikanskoj Republici i mnogim kineskim gradovima oko 85 centi; tvornica u kojoj radi Santa Castillo plaća 2,83 dolara po satu.) Ova je tvornica plemenit eksperiment i reakcija na kampanju brojnih studentskih aktivista u Sjedinjenim Američkim Državama kojom se željelo upozoriti na činjenicu da tekstilna industrija iskorištava siromašne radnike. Tvornica zapošljava 120 ljudi, a vlasnik je privatna tvrtka Knights Apparel sa sjedištem u Spartanburgu u Južnoj Karolini, inače vodeći proizvođač opreme s logoima američkih s veučilišta. Tvrtki Knights Apparel ova je tvornica riskantan pothvat. Pitanje je jesu li kupci spremni platiti 18 dolara za majicu proizvedenu ovdje, koja košta jednako kao majica vrhunskih brendova poput Nikea ili Adidasa, kako bi tvornica mogla nastaviti s radom i davati izdašne plaće. Izvršni direktor tvrtke Joseph Bozich gaji optimističan stav. “Nadam se da ćemo dokazati da dobra djela i dobro poslovanje nisu nespojivi”, izjavio je. Međutim, nisu svi tako sigurni. “Ima potrošača kojima je stalo do ovakvih ciljeva i koji će kupiti odjeću po većoj cijeni”, kaže konzultant Andrew Jassin, “ali postoje i oni koji kažu da im je stalo, no ipak se odluče za vrijednost”. Tvornica proizvodi liniju odjeće nazvanu Alta Gracia prema siromašnom gradiću u kojem je smještena i Djevici od Uzvišene Milosti, zaštitnice Dominikanaca.“ Ponekad djeluje predobro da bi bilo istinito”, kaže Jim Wilkerson, direktor licencnog odbora S veučilišta Duke i vođa pokreta za promicanje poštenih radnih uvjeta koji se razvio na američkim sveučilištima.

Izjavio je da nekoliko drugih tvrtki koje se bave proizvodnjom i prodajom odjeće nastoji unaprijediti radne uvjete, naprimjer School House, koju je osnovao dvadesetpetogodišnji diplomac Sveučilišta Duke i koja je angažirala tvornicu u Šri Lanki. Zagovaratelji radnih prava tvrde da je Alta Gracia otišla korak naprijed višim plaćama i udruživanjem u sindikat. Prosječna plaća koja je dostatna za život određena je kao svota kojom se mogu pokriti hrana i stanovanje jedne obitelji. Osnivanju tvornice umnogome je doprinijelo nešto što se dogodilo prije deset godina. Jednog se dana vid Josepha Bozicha zamutio. Sljedeći dan već nije mogao čitati. “Liječnik mi je rekao da je dobra vijest ta što nemam tumor na mozgu, a da je loša vijest to što bolujem od multiple skleroze.” Bozich kaže da se u potpunosti oporavio i da je ubrzo nakon osnivanja Knights Apparela 2000. godine osnovao i humanitarnu udrugu za potporu siročadi i zlostavljanoj djeci. “Želio sam da od moga posla imaju koristi ljudi koje takvi problemi dotiču svakodnevno”, rekao je. No, htio je učiniti i puno više. Tvrtka Knights Apparel pod vodstvom Bozicha (47) blisko surađuje s Konzorcijem za prava radnika koji okuplja 186 sveučilišta i nastoji prisiliti tvrtke koje se bave proizvodnjom odjećem s logoima sveučilišta da prema svojim radnicima pošteno postupaju. Knights Apparel premašio je Nike i danas je glavni dobavljač odjeće za američka sveučilišta. Najveću je prepreku tvrtka sama sebi postavila – kako konkurirati drugim proizvođačima odjeće kad su plaće radnicima znatno veće. Bozich kaže da će trošak tvornice biti 4,80 dolara po majici što je 80 centi ili 20 posto više nego kad se radnicima daje minimalna plaća. Najavio je da će tvrtka preuzeti troškove neobično niske granične dobiti. “Očito je da će nam troškovi biti viši”, kaže Bozich. “No, odredili smo takvu cijenu proizvoda da od kupca ili posrednika u maloprodaji ne tražimo da išta žrtvuje zbog toga.” Tvrtka planira prodavati majice za 8 dolara u veleprodaji, a većina trgovina odredila je maloprodajnu cijenu od 18 dolara. Američka studentska udruga Studenti ujedinjeni protiv izrabljivanja radnika planira neuobičajenu kampanju u kojoj će u sveučilišnim knjižarama dijeliti letke kojima će poticati studente da kupuju majice izrađene u Alta Graciji. Maritza Vargas, jedna od radnica u Alta Graciji, nekoć se borila u ime sindikata kad uspoređuje ovu tvornicu s drugima kaže “da je razlika kao nebo i zemlja”.

Steven Greenhouse

Komentirajte prvi

New Report

Close