Tuš holding ovisan je o bankama, ne plati li jednu ratu tvrtka ide u stečaj

Autor: Darko Bičak , 29. kolovoz 2013. u 19:30
Mirko Tuš

Bogatstvo slovenskog tajkuna Mirka Tuša u samo se pet godina, zbog krize i prezaduženosti, smanjilo s 250 na svega 70-ak milijuna eura.

Jedna od najznačajnijh slovenskih tvrtki, Tuš holding, najavila je da će zbog nepovoljnog ekonomskog okruženja morati optimizirati svoje poslovanje u Sloveniji i regiji. Slovenski mediji nagađaju da iz iza šture Tušove obavijesti krije najava otpuštanja dijela od ukupno 4300 zaposlenika tog holding. Djelatnost Tuš holdinga, u vlasništu samozatajnog slovenskog tajkuna Mirka Tuša, proteže se od trgovine, nekretnina, telekomunkacija, turizma, slastičarstva pa do zabavnih sadržaja. Grupacija ima svoje operacije u tri zemlje: Sloveniji, Bosni i Hercegovini te Makedoniji. Tuš se okušao maloprodajnim lancom u Srbiji i manjim dijelom u Hrvatskoj. No, svoje trgovine u Srbiji prodao je 2011. konkurentskoj Idei, u vlasništvu Ivice Todorića. U Hrvatskoj je postojala samo jedna trgovina u Rijeci.

Širenje u BiH

Tuševe aktivnosti su u zadnje vrijeme posebice usmjerene na BiH gdje stalno povećava broj svojih trgovačkih mjesta. S novim supermarketom u Cazinu koji je otvoren prošlog tjedna, broj Tuš prodavaonica u toj zemlji popeo se na 25. Uz supermarkete u Tešnju, Bihaću, Tuzli, Bijeljini, Brčkom, Cazinu, Mostaru, Sarajevu, Prnjavoru, Ugljeviku, Sanskom Mostu, Modriči i Doboju, ove su godine svoju mrežu dopunili i novim formatom manjih, jednostavnijih marketa u Sarajevu i Gračanici. Kompanija Tuš u BiH zapošljava ukupno 600 ljudi, od čega je u posljednjih nekoliko mjeseci zaposleno skoro 70 ljudi.

Temelji Tuševa poslovnoga imperija su maloprodajni centar Tuš te mobilni operater Tušmobile koji ima više od 265 tisuća korisnika. Interes za Tušmobile pokazao je nedavno “nacionalni operater” Simobil koji je Tušu navodno ponudio 30 milijuna eura za tvrtku. Ta ponuda je odbijena, kako pišu slovenski mediji, jer je Mirko Tuš procijenio svoju telefonsku tvrtku na najmanje 100 milijuna eura.

Grupa, koja trenutno ima ukupno 320 trgovina i ostalih poslovnica 2011. je dospjela u ozbiljne poteškoće i dugovanja od gotovo 400 milijuna eura. Tada je došlo do rasprodaje dijela imovine, a sva preostala je ostavljena na milost bankama. Iako to nije službeno potvrđeno, navodno su banke Tušu nametnule takve uvjete reprogramiranja da bi i neplaćanje jedne rate kredita, mjesečno oko 2,5 milijuna eura, mogle rezultirati stečajem i rasprodajem poslovnog imperija. Mirko Tuš je jedan od najkontroverznijih slovenskih tajkuna koji je svojedobno slovio za najbogatijeg stanovnika Dežele teškog 250 milijuna eura. No kriza je učinila svoje pa slovenski dnevnik Finance piše da se trenutno radi o sedmom najbogatijem Slovencu s imovinom od nešto više od 70 milijuna eura. Ovaj, danas 55-godišnjak, karijeru je započeo kao niži komercijalist u celjskim tvrtkma Merx i Kovinotehna. Nikome u Sloveniji zapravo nije jasno od kuda mu početni kapital za njegovo trgovačko carstvo, a na kojem je temeljio i sve ostale djelatnosti. Obično se smatra da je iskoristio pretvorbeni kaos početkom 1990-ih i pametnom poslovnom politikom, uvozom nekvalitetnih i jeftinih proizvoda iz Austrije te njhovom prodajom po visokim cijenama u Sloveniji stvorio ozbiljan kapital. Ima indicija koje upućuju da je u njegovom razvoju i kreditiranju, pomogla i austrijska Billa. Kako bilo, Tuš se nametnuo kao najpoznatiji trgovački brend za jeftini špeceraj, u odnosu na Mercator čija prepoznatljivost je više bila temeljena na kvaliteti, a manje na niskim cijenama.

Mirko Tuš je ponovno ovih dana došao u žižu slovenske javnosti nakon što je Okružni sud u Ljubljani objavio da se protiv njega vodi istraga zbog davanja mita u slučaju dodjeljivanja radijskih frekvencija za mobilnu telefoniju. Tuš je osumnjičen zbog podmićivanja bivšeg čelnika Državne agencije za elektronske komunikacije (APEK), Tomaža Simoniča. Prema navodima slovenskih istražitelja, Tuš je Simoniču dao stan u Piranu u zamjenu za dodjeljivanje radijske frekvencije njegovoj tvrtki po hitnom postupku i još k tome besplatno.

Davanje mita

Slovensko državno odvjetništvo potvrdilo je da je predmet zaprimljen u veljači, a istraga otvorena 10. lipnja ove godine zbog zloporabe položaja i primanja mita. Radi se o koruptivnom slučaju koji trese slovensku javnost još od 2009. godine kada je vlada razriješila Simoniča dužnosti ravnatelja APEK-a. Kao razlog se navodilo kršenje odredbi zakona i propisa koji se odnose na dodjelu mobilnih frekvencija. No, nakon pravnih zavrzlama, u koje je bila upletena i Europska komisija, Simonič je razriješen ponovno sredinom 2010. godine. Policija je istragu pokrenula početkom 2011., kojom su obuhvaćeni Tušovi poslovni prostori, ali i sam APEK. Krajem 2011. kriminalisti su, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela zloporabe položaja i davanja, odnosno primanja mita, podigli optužni prijedlog protiv pet fizičkih i dvije pravne osobe sa sjedištem u Sloveniji. Istraga je došla do indicija da je Simonič zloporabio ovlasti pri izdavanju dozvola za GSM frekvencije tijekom 2006. Isto tako, osumnjičen je da je 2008. primio mito u vrijednosti od 80.000 eura u zamjenu za pogodovanje pri dodjeli koncesija. Iz Tušove kompanije su u poručili da je besplatno dodjeljivanje koncesije bilo po zakonu, a da to potvrđuju i sudske odluke.

Izbjegava javnost

Zaljubljenik u biciklizam

Osim što je jedan od najbogatijih, Mirko Tuš je i najtajanstveniji slovenski tajkun. O njemu se zna jako malo, a i ono što se zna je uglavnom iz druge ruke. Tamošnji tjednik Mladina Tuša je svojevremeno usporedio s Kayser Sozeom, likom iz kultnog filma “Privedite osumnjičene”, o kojem svi nešto znaju, a zapravo ga nitko nikada nije vidio. Naime, Tuš nikada ne daje intervjue, a i njegova pojavljivanja u javnosti su izrazito rijetka. Zna se da je ovisnik o adrenalinskim sportovima te da je čest gost riječkog motodroma Grobnik. Zaljubljenik je i u biciklizam te sponzorira taj sport.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Neće ni u RH uskoro biti ništa drugačije..propadat će jedna za drugom trgovačke firme. Nemoguće je da ih u RH toliko opstane pored ultrajakog Konzuma i Kaufland-Lidl grupe koji otvaraju nove objekte konstantno. Neki lokalni kao Biljemerkant u Slavoniji su već stavili kljuc u bravu.

New Report

Close