Tržišna niša za zaljubljenike u analogno

Autor: The New York Times , 22. srpanj 2012. u 22:00

Analogna fotografija doživljava renesansu zahvaljujući modernim, neobičnim tvrtkama kao što su Lomography i Impossible Project. Te tvrtke i njihovi klijenti prihvaćaju nesavršenosti filma te odbacuju hladnu preciznost digitalnih fotografija.

Analogna fotografija malo je zahtjevnija od pritiskanja tipke na ekranu, no prednosti su jače od mana. Za upravljanje analognim fotoaparatima potrebna je veća preciznost. Potrebno je uložiti vrijeme u učenje kako aparati funkcioniraju i kako se mijenja film. Slike su rijetko kad savršene, a frustrira kad na panorami koju ste željeli ovjekovječiti vidite bijelu mrlju. Drugi je čimbenik trošak opreme, a onda i kupnje i razvijanja filma. Nedostaci su brojni. Broj kadrova je ograničen pa morate pomno birati što želite snimiti. No ima nešto uzbudljivo u tome što ne znate odmah kako će vam fotografija ispasti, to unosi neku vrstu strpljenja koja je u doba tehnologije realnog vremena zapravo nestala. Osim toga, izrađene fotografije mogu se uvelike razlikovati u boji i krasi ih neka nepredvidivost koja fotografiju pretvara u nešto nalik jedinstvenom umjetničkom djelu. Polaroid fotoaparati su rijetki pa će vas na tulumu sigurno svi primijetiti. Evo nekih mogućnosti.
Lomography. Ova tvrtka proizvodi i prodaje kolekciju neobičnih fotoaparata putem interneta i u nekoliko trgovina, između ostaloga u New Yorku, San Franciscu, Tokiju, Rio de Janeiru i Londonu. U većini njihovih fotoaparata, kojima je početna cijena oko 50 dolara, koristi se 35milimetarski film. Jednostavni ruski LCA+ daje mušičave, bojom natopljene fotografije, fotoaparati s objektivom ribljeg oka stvaraju iskrivljenu, nadrealnu perspektivu, a Spinner 360 snima panoramske fotografije. Ja volim moderne i kompaktne aparate Dianu F+ i La Sardinu. One ambiciozne zanimat će da je tvrtka nedavno počela prodavati LomoKino, koji na 35-milimetarskom filmu bilježi i kratke videozapise.

The Impossible Project. Kad je Polaroid 2009. godine najavio da će obustaviti proizvodnju filma i odustati od razvoja svoje prepoznatljive tehnologije, jedna je skupina obožavatelja Polaroida počela raditi na očuvanju tog formata. Prikupili su sredstva, uposlili bivše inženjere Polaroida te otkupili opremu tvrtke. I uspjeli su: njihova tvrtka Impossible Project danas proizvodi i prodaje različite vrste filmova za instant fotoaparate putem interneta i u trgovinama u New Yorku, ali i putem umjetničkih galerija i prodavača diljem svijeta. Njihov se film koristi u aparatima Polaroid 600 i SX70. Ako ih ne možete naći na tavanu svojih roditelja, na eBayu ili Etsyju, možete kupiti neki aparat koji je tvrtka Impossible Project popravila. Početni paket s Polaroid fotoaparatom i paketom filma kreće se po cijeni od 129 dolara.

Fuji Instax. Fuji, još jedna tvrtka koja još uvijek proizvodi film za instant fotoaparate, ima malu liniju instant aparata koji se putem interneta mogu kupiti već od 100 dolara; paket od 10 snimaka stoji 10 dolara. Fuji Instax Mini fotoaparat daje preslatke, ali sitne slike. Meni je draži veći format 210.

Jenna Wortham



Fotografija uslikana modelom La Sardina tvrtke Lomography

Komentirajte prvi

New Report

Close