TPV proizvodi dijelove za njemački auto budućnosti

Autor: Poslovni dnevnik , 03. svibanj 2017. u 22:00
TPV zapošljava 1240 radnika u pet tvornica/FOTOLIA

TPV-ov proizvod bit će ugrađen u modele vozila 2021. godine, novu generaciju automobila koji će imati visok stupanj autonomije vožnje.

Slovenska kompanija TPV iz Novog Mesta, uz Revoz i Adria Mobil, treća je tvrtka koja je narasla iz nasljeđa bivšeg IMV-a, nekad središta industrijskog razvoja Dolenjske.

Proizvodnja lakih prikolica, po kojoj TPV najviše znaju Slovenci, samo je mali dio njihovog poslovanja. TPV je u inozemstvu znatno vidljiviji nego kod kuće, glavna tržišta su im SAD, EU i Kina, piše portal Siol.net. Najviše njihovih dijelova ugrađeno je u vozila Mercedesa, BMW-a, Volva, Jaguara i Renaulta.

 

140 milijuna

eura ostvario je TPV prošle godine

U R&D ulažu 5% prihoda
TPV danas ima zajamčena novi razvojni projekt, koji će, kako kažu, utjecati na vožnju u budućnosti. Razvojni proizvod bit će ugrađen u standardne modele vozila 2021. godine, što znači da je riječ o novoj generaciji automobila koji će morati zadovoljiti visok stupanj autonomije vožnje. Marka i model trenutno nisu poznati, ali je riječ o jednom od najpoznatijih njemačkih proizvođača automobila. Osnovna djelatnost kompanije je izvozno orijentirana divizija AvtoIN, gdje se razvijaju i proizvode sklopovi karoserije i podvozja, dijelovi i elementi sjedala za automobile, dijelovi motora i automatski vođena vozila.

 

3 milijuna

eura iznosila je neto dobit kompanije 2016. godine

Prošle godine 1240 zaposlenih ostvarilo je 140 milijuna eura prihoda i više od tri milijuna eura neto dobiti. Ove godine planiraju rast poslovanja od pet posto, te će i dalje zapošljavati.  TPV u istraživanje i razvoj  (R&D) svake godine uloži pet posto svojih prihoda. Počeli su izgradnju novog proizvodno-logističkog centra u Velikoj Loki, gdje već radi jedna od njihovih pet tvornica u Sloveniji, a zaposlit će više od sto novih radnika. Osim Velikoj Loki, Novom Mestu, Brežicama, Ptuju i Suhorju, proizvode i u Kragujevcu, u Srbiji. 

Automatska vozila
Kompanija je prije dvije godine, zajedno sa startupom IKU, počela s razvojem teretnog automatski vođenog vozila (AGV) pod nazivom TPV Optimatik, kojeg su prvo uveli u svoje proizvodne procese.  Budući da se Optimatik pokazao isplativom investicijom, koja će biti vraćena u manje od godinu dana, ponuđen je na tržištu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close