Tko su AlixPartners? Radili za Parmalat, General Motors…

Autor: Poslovni.hr , 25. travanj 2017. u 13:15
Foto: Thinkstock

Kompaniju AlixPartners osnovao je Jay Alix 1981. godine s misijom pronalaska najboljeg načina restrukturiranja dobrih kompanija suočenih s poslovnim izazovima, a sve s ciljem očuvanja imovine i radnih mjesta.

Kompaniju AlixPartners osnovao je Jay Alix 1981. godine s misijom pronalaska najboljeg načina restrukturiranja dobrih kompanija suočenih s poslovnim izazovima, a sve s ciljem očuvanja imovine i radnih mjesta. Kompanija je jedan od začetnika i pionira industrije korporativnog repozicioniranja i restrukturiranja u svijetu. Zaslužna je i za čitav niz inovativnih koncepata i praksi koje su danas globalno prepoznate, poput primjerice uloge glavnog direktora za restrukturiranje (CRO – Chief Restructuring Officer), koncepta timova korporativnog repozicioniranja u poslovanju (turnaround team) te raznih tehnika restrukturiranja.

AlixPartners danas posluje u 17 zemalja i na 27 lokacija diljem svijeta. Od 2003. godine prisutan je na području gotovo cijele Europe, a trenutno na području EU zapošljava 439 iskusnih konzultanata. Vrijednosti na kojima AlixPartners temelji svoje poslovanje su otvorena komunikacija, transparentnost, predanost kvaliteti usluge za svakog klijenta, stvaranje dodane vrijednosti te pouzdanost i povjerljivost. Pritom im je ključna komparativna prednost to što svi njihovi timovi u cijelom svijetu funkcioniraju kao jedna tvrtka, koja može brzo okupiti najbolji tim koji će ponuditi brza i praktična rješenja.

AlixPartners – ključna područja stručnosti

AlixPartners ima kvalitetan tim koji je iskusan u restrukturiranju velikog broja različitih industrija, pri čemu upravo segment maloprodaje i robe široke potrošnje zauzima značajno mjesto. Nedavno su tako preuzeli ulogu zamjenika predsjednika uprave u Cooperative Group u Velikoj Britaniji, koji u svom vlasništvu ima čitav niz tvrtki od supermarketa do farmi i financijskih institucija.

Pristup restrukturiranju AlixPartners temelji na međusobnoj suradnji svih ključnih dionika koji uključuju zaposlenike i sindikate, poslovne partnere i dobavljače, državu, banke, vlasnike, dioničare i vjerovnike s ciljem prepoznavanja interesa i briga svake od zainteresiranih strana i pronalaska rješenja. Kada se definira rješenje, AlixPartners koristi cijeli niz koncepata korporativnog restrukturiranja kako bi proces restrukturiranja bio proveden brzo i efikasno, uz očuvanje vrijednosti kompanije.   

Stručna znanja AlixPartnersa obuhvaćaju unapređenje poslovnih rezultata i pokazatelja, restrukturiranje i novo poslovno pozicioniranje (turnaround), poslovno planiranje, osiguranje privremene likvidnosti i upravljanje novčanim tijekom, digitalna strategija i transformacija, istraživanje sporova i rizika te transformacijsko rukovođenje.

DELHAIZE – belgijski trgovački lanac s globalnom prisutnošću i velikim tržišnim udjelom na maloprodajnom tržištu Srbije, 380 prodavaonica i snažnim lokalnim brendovima. Nakon preuzimanja, rast se temeljio na preuzimanju udjela od tradicionalne maloprodaje, međutim nepovoljni makroekonomski pokazatelji i deflatorni pritisci su se negativno odrazili na osobnu potrošnju, a time i na realizaciju poslovnih planova tvrtke. Nakon detaljne analize poslovanja identificirane su mogućnosti kvalitetnijeg upravljanja maržom, kategorijama asortimana i promocijom, kao i samim prodajnim mjestima i zalihama uz ključne operativne pokazatelje. Na taj su način identificirane inicijative koje potencijalno omogućuju EBITDA u rasponu od 3 milijuna eura do 6,5 milijuna eura i pokrenuti su pozitivni trendovi u poslovanju ovog maloprodajnog lanca.

General Motors – razvijanje koncepta kojim je sačuvano osnovno poslovanje te su stvorene pretpostavke za stvaranje nove kompanije koja je pozicionirala GM kao najpoznatijeg svjetskog proizvođača automobila. Navedeno restrukturiranje uključivalo je više od 200.000 zaposlenika i 170 milijardi dolara duga, a uz pomoć AlixPartnersa definirane su uštede u različitim globalnim poslovnim procesima u iznosu od 13 milijardi dolara. Predstavnik Alix Partnersa bio je glavni direktor za restrukturiranje (CRO) te je surađivao s glavnim izvršnim direktorom, menadžmentom, državnim institucijama, lokalnim zajednicama i Vladom sa ciljem razvoja i provođenja plana restrukturiranja.

Maloprodajni lanac u Španjolskoj – AlixPartners je krajem 2010. imenovan savjetnikom za restrukturiranje i financije nakon formiranja koordinacijskog odbora trgovačkog lanca koji je od 2007. bilježio pad prometa zbog makroekonomskih zbivanja i svog položaja na tržištu Španjolske i Kanarskog otočja te dospio u poteškoće s likvidnošću. Nakon provjere likvidnosti, analizirano je više scenarija i definirana struktura koja će optimalizirati vraćanje obveza postojećim kreditorima, a uključuje 30 milijuna eura kredita za ostvarivanje likvidnosti, smanjivanje duga na održivu razinu, konverziju postojećeg duga u zajmove s učešćem u dobiti kompanije te u konačnici preuzimanje kompanije od strane kreditora sa ciljem prodaje. U kratkom vremenskom roku osigurana je likvidnost kompanije te ostvarena uspješna koordinacija s heterogenim sindikatom od tridesetak kreditora, koji su postigli gotovo jednoglasan dogovor za jednu od rijetkih transakcija pretvaranja duga u dionički kapital na španjolskom tržištu.

Parmalat U.S.A. – provedeno je financijsko i operativno restrukturiranje tvrtke koja se, kao američki ogranak talijanskog Parmalata, zbog problema krovne kompanije suočila s krizom menadžmenta, nedostatnom likvidnošću, gubitkom kupaca i nemogućnošću pronalaska izvora dodatnog financiranja. AlixPartners su, uz to što su postavili glavnog direktora za restrukturiranje (CRO), također zamijenili i ukupan menadžment kompanije, uveli smanjenje troškova i efikasnije upravljanje poslovnim procesima, ispregovarali sporazumno restrukturiranje 200 milijuna dolara duga, dezinvestiranjenon-core imovine i poslovanja te postavili novi uspješni petogodišnji poslovni plan.

VION Food Group – jedna od vodećih europskih grupa u proizvodnji hrane sa sjedištem u Nizozemskoj, s više od miljarde eura duga, u sklopu čijeg restrukturiranja su otplaćeni svi osigurani zajmodavci.

PREPA (Puerto Rico Electricity and Power Authority) – definiranje poslovnog plana i operativnog restrukturiranja za državnu komunalnu tvrtku koja pruža uslugu snabdijevanja električnom energijom u Puerto Ricu za više od 1,5 milijuna kupaca te zapošljava 6.700 zaposlenika. Alix Partners su osigurali 8 milijardi dolara financiranja kojim je započeto refinanciranje ukupnog duga od 70 milijardi dolara po značajno povoljnijim uvjetima, pregovaranje s vjerovnicima, unapređenje efikasnosti, poslovnog planiranja i zaštite na radu. Samo u segmentu poboljšanja uvjeta financiranja osigurana je ušteda od 725 milijuna dolara.

PrivatBank u Ukrajini – Ukrajinski bankarski sustav se dugo borio s problemom „povezanih strana“ gdje se velik dio kredita davao (indirektno) vlasnicima banaka. Iako je MMF na početku sukoba s Rusijom odobrio izvanredna sredstva da podrži ekonomiju, a središnja banka (NBU) je provodila značajne stabilizacijske aktivnosti, problemi u PrivatBanku, najvećoj banci u državi, nisu otklonjeni i NBU je 2016. odlučio da PrivatBank treba nacionalizirati kako bi se osigurala financijska stabilnost. AlixPartners je angažiran kao pomoć u planiranju procesa nacionalizacije i razvoja strategije za povrat imovine s ciljem sporazumne tranzicije uz minimalne troškove za državu. Angažman je uključivao planiranje i koordinaciju, upravljanje ključnim dionicima, procjenu održivosti poslovanja i optimalne operativne strategije, analizu IT i cyber rizika, kao i potporu centralnoj banci i Ministarstvu financija u pregovorima. Banka je nacionalizirana krajem 2016. Bitno je naglasiti i izazov u velikoj dinamici odnosa među ključnim dionicima, osjetljivu političku situaciju s obzirom na izloženost države, kao i involviranost MMF-a te drugih međunarodnih institucija u procesu.

Snoras banka – Snoras je bila treća najveća banka u Litvi sa 260 podružnica u baltičkim državama i Rusiji te međunarodnim poslovanjem u nekoliko jurisdikcija. U studenom 2011. litvanska je vlada zbog zabrinutosti nad financijskim položajem Snoras banke proglasila moratorij nad njome i imenovala Simona Freakleya privremenim povjerenikom s izvršnim ovlastima. AlixPartners imenovani su da vode tim savjetnika za financijsku reviziju i restrukturiranje. Ministarstvo financija zaključilo je kako količina potrebnog novog kapitala premašuje njihovu toleranciju rizika, zbog čega je pokrenut stečajni postupak. Stečajni upravitelj bio je iz redova AlixPartnersa i nadgledao je proces zatvaranja. Prvi fokus bio je na očuvanju vrijednosti imovine i održavanju integriteta povjerljivih podataka. Važan prvi korak bio je promptan povrat sredstava s kvalificiranih pologa. Zatim je pokrenuta reorganizacija, upravljanje vrijednošću kreditnog portfelja, definiranje potraživanja i prodaja ključne imovine. Ključni izazovi bili su upravljanje složenom strukturom dionika, izniman politički i medijski pritisak te smanjenje broja zaposlenih. U konačnici, procesuirano je 18.000 tražbina ukupne vrijednosti 2,1 milijarde eura. Naplaćeno je 700 milijuna eura te isplaćeno 545 milijuna eura kreditorima do studenog 2014., kad je proces predan lokalnom stečajnom upravitelju. Prodajom i likvidacijom imovine podružnica prikupljeno je 85 milijuna eura. Realizirano je priznanje stečajnog postupka od strane Švicarske zbog potraživanja prema lokalnim bankama, a također je i sporazumno riješena značajna nagodba s revizorima.

Komentirajte prvi

New Report

Close