Teva pristala platiti kaznu od 519 milijuna dolara

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Po tvrdnjama američke Komisije za vrijednosne papire (SEC), kompanijina praksa s podmićivanjem donijela joj je nedopuštenu zaradu od više od 200 milijuna dolara.

Izraelska kompanija Teva Pharmaceutical Industries pristala je platiti više od 519 milijuna dolara u nagodbi u vezi kaznene i građanske tužbe da je podmićivala službenike u nekoliko zemalja kako bi potaknula prodaju svojih lijekova, izvjestilo je u četvrtak američko ministarstvo pravosuđa. 

Kompanija je platila milijune dolara podmićujući službenike u Meksiku, Rusiji i Ukrajini kako bi promovirali njihove proizvode, kao što je lijek za multiplu sklerozu Copaxone, kažu iz ministarstva.

Tevina ruska podružnica priznala je krivnju za kršenje američkog federalnog zakona protiv korupcije u drugim zemljama i priznala je da su njeni čelnici podmićivali službenike u cilju ostvarivanja više od 65 milijuna napuhanog, 'korumpiranog' profita u Rusiji.  

Teva je također priznala podmićivanje dužnosnika ukrajinske vlade u cilju dobivanja dozvole za prodaju lijekova.

Podmićivanje je trajalo više od desetljeća, tvrdi ministarstvo u svom izvješću.

Po tvrdnjama američke Komisije za vrijednosne papire (SEC), kompanijina praksa s podmićivanjem donijela joj je nedopuštenu zaradu od više od 200 milijuna dolara.

Iz Teve, vlasnice Plive, su rekli kako su od 2012. poduzeli brojne korake za rješavanje problema u upravljanju, uključujući imenovanje osobe na globalnoj razini za usklađivanje te okončavanje problematičnih poslovnih odnosa.

Teva, najveći svjetski proizvođač generičkih lijekova, tvrdi kako ni jedna od osoba uključenih u nezakonita plaćanja više nije zaposlena u kompaniji, kao i da su 2013. smijenili cjelokupno čelništvo podružnice u Rusiji.

Nezakonita praksa nije uključivala poslovanje u SAD-u, kažu iz Teve.

Američki zakon protiv podmićivanja službenika u stranim zemljama određuje kako je podmićivanje stranih vladinih dužnosnika u cilju dobivanja poslova kazneno djelo, bez obzira je li plaćanje izravno ili kroz neke druge načine, poput skupih zabava ili plaćanja međunarodnih putovanja.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!