Tesla izdaje nove dionice za 1,7 milijardi dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. svibanj 2016. u 08:40
Foto: Press Association/Press Association/PIXSELL

Analitičari to smatraju ambicioznim ciljem, s obzirom da bi to bilo 10 puta više automobila nego što je tvrtka proizvela lani.

Tesla Motors ponudit će na prodaju nove dionice vrijedne 1,7 milijardi dolara kako bi financirao ubrzanje proizvodnje novog modela električnog automobila, s obzirom na veliku potražnju za tim vozilom.

Kompanija je u srijedu priopćila kako je potražnja za Modelom 3, njezinim prvim vozilom za masovno tržište, veća nago što se očekivalo, pa je već naručeno 375.000 tih vozila. Zbog toga Tesla mora povećati kapacitete proizvodnje, pri čemu je tvrtka postavila cilj da u 2018. godini proizvede 500.000 vozila.

Analitičari to smatraju ambicioznim ciljem, s obzirom da bi to bilo 10 puta više automobila nego što je tvrtka proizvela lani. A da bi to postigao, Tesla mora namaknuti 2,25 milijardi dolara za investicije, ponajviše za nadogradnju tvornica i financiranje dobavljača.

Tesla je poručio da kani prodati 8,2 milijuna dionica po cijeni od oko 204 dolara, dok se trenutačno na Wall Streetu cijena dionice kompanije kreće oko 206 dolara. To je znatno manje u odnosu na 242 dolara, cijene po kojoj je Tesla u kolovozu prošle godine izdao nove dionice.

Od kada je 2010. godine u inicijalnoj javnoj ponudi dionica Tesla prikupio 226 milijuna dolara, tvrtka se u nekoliko navrata vratila na tržište kapitala za namicanje dodatnih sredstava. U proteklih šest godina Tesla je na tržištu namaknuo oko 4,5 milijardi dolara izdavanjem obveznica i dionica.

Elon Musk, izvršni direktor Tesle, poručio je da će prodati 2,8 milijuna svojih dionica kako bi platio poreze jer kani iskoristiti svoje opcije za kupnju 5,5 milijuna dionica Tesle. Musk već kontrolira 26,7 posto udjela u tvrtki, a kupnjom dodatnih dionica udjel će mu se povećati.

Komentirajte prvi

New Report

Close