Teški dani za proizvođače piva: “Ova situacija nastala je u nesretan trenutak za pivarsku industriju”

Autor: Tomislav Pili , 20. lipanj 2018. u 14:29
Foto: Thinkstock

Smanjena proizvodnja plina koji je zaslužan za mjehuriće u pivu i gaziranim pićima posebno je primjetna u sjevernoj Europi,

Europski proizvođači piva i gaziranih pića ovog će se vikenda suočiti s prilično nezgodnom situacijom s obzirom na pojačanu potražnju zbog ljetnih vrućina i Svjetskog prvenstva u nogometu – nestašice ugljičnog dioksida.

Smanjena proizvodnja tog plina koji je zaslužan za mjehuriće u pivu i gaziranim pićima posebno je primjetna u sjevernoj Europi, piše Financial Times. Do nestašice je došlo jer je najmanje pet velikih proizvođača tehničkih plinova među kojima su Praxair, Messer, Air Liquide i Linde u procesu redovitog remonta postrojenja u ranim ljetnim mjesecima.

Brigid Simmonds, direktorica britanske udruge pivovara i pivnica ističe kako je situacija s dostupnošću  ugljičnog  dioksida počela utjecati na pivovare u Britaniji. “S obzirom na doba godine i Svjetsko prvenstvo, ova situacija nastala je u nesretan trenutak za pivarsku industriju”, ističe Simmonds. 

Glasnogovornica Messera istaknula je kako se nestašica ugljičnog dioksida događa svake godine u ljetnim mjesecima zbog remonta. “Messer pokušava  osigurati opskrbu proizvodnjom u drugim  pogonima”, ističu iz kompanije.

Kako bi nam omogućili da se nastavimo baviti kvalitetnim poslovnim novinarstvom i ostanemo mjesto na kojem se piše i čita o uspjesima ali i problemima svih dionika hrvatske gospodarske scene pozivamo vas da se pretplatite na naša izdanja  Sve što treba je pratiti ovaj link ili javiti se na mail: pretplata@poslovni.hr ili nazvati telefon: 01/6431700

Komentari (2)
Pogledajte sve

kako su ga samo radili u Mezopotamiji bez tih aparata. a bome je poskupila piva. kako coca colu rade kad usfali co2?

Pa to nije problem za Zagrebačku i Karlovačku pivovaru obzirom da većina njihovih proizvoda nisu pive!

New Report

Close