Tesco snizio prognozu, pokrenuo istragu zbog računovodstvene greške

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. rujan 2014. u 11:35
Foto: Reuters

Britanski maloprodajni div Tesco snizio je prognozu polugodišnje dobiti.

Britanski maloprodajni div Tesco snizio je prognozu polugodišnje dobiti, po treći puta ove godine, zbog računovodstvene greške, i pokrenuo istragu za čijeg su trajanja supendirana četiri izvršna dužnosnika, pišu danas britanski mediji.

Krajem kolovoza objavljena prognoza polugodišnje dobiti viša je 23 posto, odnosno 250 milijuna funti, no što bi trebala biti, priopćili su iz Tesca, pojašnjavajući da je greška otkrivena u sklopu priprema predstojećeg poslovnog izvješća, čija je objava odgođena za 23. listopada, navodi Reuters.

U kolovozu je kompanija objavila da u šestomjesečnom razdoblju zaključno s 23. kolovoza očekuju dobit od trgovanja od oko 1,1 milijardu funti.

"Tesco je otkrio previsoku procjenu očekivane dobiti u polugodišnjem razdoblju, čiji uzrok leži u prvom redu u ubrzanom priznanju prihoda od trgovanja i odgođenom zbrajanju troškova", navodi se u priopćenju.

"I dalje nastojimo utvrditi razmjere tih problema i njihov mogući utjecaj na godišnje rezultate", dodaje se.

Britanska je kompanija zatražila od Deloittea neovisnu i sveobuhvatnu reviziju i tijesno surađuju s vanjskim pravnim savjetnicima, odvjetničkom kompanijom Freshfields. Revizorske usluge inače za njih obavlja PricewaterhouseCoopers.

BBC je u međuvremenu izvijestio da je Tesco suspendirao četiri izvršna čelnika, uključujući izvršnog direktora britanskog ogranka Chrisa Busha.

Novi izvršni direktor Dave Lewis, koji je preuzeo kormilo početkom rujna, izjavio je u telekonferenciji da je suspendirano "više ljudi" dok traje istraga, izvijestio je BBC.

Grupa će "poslovati pošteno i transparentno", prenosi BBC njegovu izjavu. "Poduzet ćemo odlučne mjere kada se kristaliziraju rezultati istrage", naglasio je.

Tesco već dulje vrijeme muku muči s padom prodaje i smanjenjem tržišnog udjela zbog sve veće popularnosti diskontnih lanaca poput Aldija i Lidla.

Prehodni izvršni direktor Philip Clarke podnio je ostavku u srpnju budući da njegova nastojanja da poboljša rezultate Tesca skupom mjera vrijednim milijardu funti nisu urodila plodom.

Komentirajte prvi

New Report

Close