Tesco kažnjen s gotovo 130 milijuna funta zbog prijevare

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. ožujak 2017. u 15:01
Foto: Reuters

Najveći britanski maloprodajni lanac također će pokrenuti shemu kompenzacija kako bi obeštetio pojedine ulagače koji su u to vrijeme kupovali tvrtkine dionice, čija bi vrijednost mogla dosegnuti 85 milijuna funta.

Britanski maloprodajni div Tesco platit će kaznu od 129 milijuna funta (162 milijuna dolara) u sklopu nagodbe vezane uz istragu tužiteljstva zbog računovodstvenih prijevara iz 2014. godine, priopćeno je u utorak iz tog najvećeg tamošnjeg lanca supermarketa.

Nakon višemjesečnih razgovora s tamošnjim Uredom za ozbiljne prijevare, Tesco je postigao svojevrsni sporazum o odgođenom sudskom progonu, a koji se odnosi na lažno računovodstvo vezano uz njegovo poslovanje u Velikoj Britaniji u razdoblju od veljače do rujna 2014. godine. Riječ o sporazumu u sklopu kojeg kompanija može priznati pogrešku i plaćanjem kazne riješiti svaki navodni prekršaj, ako se s time složi sudac. 

Najveći britanski maloprodajni lanac također će pokrenuti shemu kompenzacija kako bi obeštetio pojedine ulagače koji su u to vrijeme kupovali tvrtkine dionice, čija bi vrijednost mogla dosegnuti 85 milijuna funta.

"Iskreno žalimo zbog problema koji su izbili 2014. godine i predano ćemo činiti sve što možemo kako bismo nastavili vraćati povjerenje u naše poslovanje i brend", kazao je izvršni direktor Dave Lewis.

U Tescou očekuju izvanredni trošak u iznosu 235 milijuna funta vezano za kaznu, kompenzacijsku shemu i prateće troškove. 

Također, iz maloprodajnog su lanca izvijestili o postignutom sporazumu s britanskim vlastima za financijsko upravljanje (FCA) vezano za objavu izvješća o trgovanju 29. kolovoza 2014. godine za koje je istraga pokazala da je riječ o zlouporabi tržišta. Nadležne britanske vlasti nisu kaznile Tesco zbog takvih nalaza.

U sklopu postignute nagodbe, Tesco je pristao uspostaviti kompenzacijsku shemu za one ulagače koji su kupili dionice ili obveznice za gotovinu u razdoblju od 29. kolovoza do 19. rujna 2014., a davat će 24,5 penija po dionici uvećano za promjenjive stope kamata ovisno o tome radi li se o institucionalnom ili pojedinačnom ulagaču.

"Trošak kompenzacija koje će isplatiti procijenili su kako u Tescou, tako i u nadležnim britanskim vlastima, negdje u visini 85 milijuna funta, bez kamata", stoji u priopćenju britanskog maloprodajnog lanca.

Komentirajte prvi

New Report

Close