Telenor i SBB nezadovoljni favoriziranjem Telekoma u fiksnoj telefoniji

Autor: Rato Petković / VLM , 06. ožujak 2013. u 15:40
SXC

SBB je najavio obraćanje Ustavnom sudu i traženje zaštite vlastitih prava u pružanju usluga u fiksnoj telefoniji.

Odluka RATEL-a, srpske Agencije za telekomunikacije, da za godinu dana odloži mogućnost prebacivanje broja telefona u fiksnoj telefoniji s jednog operatera na drugi izazvala je žestoku  reakciju u Telenoru i SBB, s optužbom da se time domaćem Telekomu produljava monopol u fiksnoj telefoniji.

Prema ocjeni SBB je potez je u suprotnosti s postojećim zakonom i Ustavom, uz napomenu kako su time oštećeni korisnici, koji su, na taj način, uskraćeni u dobijanju jeftinije i bolje usluge u fiksnoj telefoniji.

SBB je najavio obraćanje Ustavnom sudu i traženje zaštite vlastitih prava u pružanju usluga u fiksnoj telefoniji. Vlasnici SBB, Europska banka za obnovu i razvoj i Mid Europa Partners, smatraju kako mjere RATEL-a nanose štetu njihovim ulaganjima u Srbiji, s porukom kako će se o tome konzultirati s relavatnim tijelima u EU.

Pored Telekoma usluge u fiksnoj telefoniji pružaju SBB, Telenor i Orion, ali u masovno širenje posla ne mogu ući prije nego se omogući prenosivost telefonskih brojeva. U Telenoru su takvu odluku ocjenili kao korak koji Srbiju kod inozemnih ulagača predstavlja u svjetlu neizvjesnog i nesigurnog tržišta. Telenor je još prije dvije godine kupio za milijn eura licencu za bavljenje fiksnom telefonijom, ali je raznoraznim smicalicama državnih institucija ometan u nastojanju da, pored mobilne telefonije, poveća usluge i u fiksnoj. Prvo je Telekom odbijao da mu, uz nadoknadu, ustupi uporabu njegove infrastrukture, a sada i RATEL odlaže mogućnost prebacivanja brojeva postojećih korisnika da iz Telekoma pređu kod drugog operatera.

Mogućnost prelaska u mobilnoj telefoniji počela je funkcionirati prije više od godinu dana i od tada je više od 20 tisuća korisnika usluga Telekoma prešlo u Vip mobile i Telenor. To je, izgleda bio opominjući znak Telekomu da bi se isto ponovilo i u fiksnoj telefoniji, pa je Ministarstvo za telekomunikacije preko RATEL-a produljilo monopol domaćem operateru. Monopol Telekoma odgovara i vladi, koja kani prodati državno vlasništvo u toj kompaniji, pa je ocjenjeno kako se zadržavanjem monopola u fiksnoj telefoniji može postići bolja cijena.

Dosadašnja zbivanja u mobilnoj telefoniji pokazuju kako Telekom posustaje u praćenju konkurencije u pogledu primjene nove tehnologije, što korisnike upućuje na prelazak u Telenor i Vip mobile.

Za razliku od SBB i Telenora u Telekomu su zadovoljni RATEL-ovom odlukom, jer u toj kompaniji planiraju da do 31 ožujka 2014. godine obave sve potrebne tehničke poslove u cilju podizanja kvalitete usluga u fiksnoj telefoniji.

Komentirajte prvi

New Report

Close