Telekomunikacijski div i glazbena diva školuju djecu u Africi

Autor: Poslovni.hr , 25. travanj 2010. u 22:00

Uvođenjem računalne tehnologije i spajanjem na internet škola u siromašnim krajevima Afrike, djeca će se učiti pod paskom sveučilišnih profesora Sveučilišta Columbija iz SAD-a

Ne događa se svaki dan udruživanje dvaju globalnih divova s ciljem promoviranja tako važnog projekta kakav je Povezivanje zbog učenja (www.connecttolearn.org).

To je nova svjetska inicijativa koja ima namjeru osigurati svoj djeci na planeti pohađanje bar viših razreda osnovne škole. Telekomunikacijski div Ericsson udružio je s pop divom Madonnom kako bi vratili djecu u školu i internetski ih povezali. Moji kolege s Earth Instituta zajedno su se sa mnom i Millenium Promise Allianceom uključili u projekt. Ulozi su veliki, a očekivanja uzbudljiva. Informacijska i komunikacijska tehnološka revolucija je najsnažnija sila ekonomskog razvitka danas. Svaki prolaznik kojeg sretnete u New Yorku, Šangaju ili Parizu ima mobilni uređaj u ruci. Danas mobilne telefone imaju i vozači taksija u Nairobiju i jahači na devama u Keniji. Na svijetu je 4,6 milijardi mobilnih korisnika, a njihov broj neprestano raste. Procjenjuje se da samo u Saharskom području Afrike 250 milijuna ljudi koristi mobitel. Širenje 3G (uskoro i 4G) mreže nudi šansu za tehnološki preokret, jer će se uskoro i najudaljenije škole, koristeći solarne ćelije kao izvor energije, sve jeftinija računala, bežični sustav spajati se na internet. Nedavno su se u Malaviju susreli Madonna i CEO Ericssona Hans Vestberg, na otvaranju nove škole za djevojčice i pokrenuli novu globalnu obrazovnu inicijativu za školovanje. Na mjestu na kojem je započeta gradnja škole nalaze se dva odašiljača koja će školu spojiti sa cijelim svijetom.

Obrazovanje u višim razredima osnovne škole, osobito za djevojčice, transformirat će cijelo društvo da izađe iz siromaštva, jer obrazovanje mijenja demografsku dinamiku zemlje. U siromašnijim krajevima svijeta gdje djevojčice svoje obrazovanje završe u nižim razredima osnovne škole, udaju se vrlo mlade i u prosjeku rode 6 – 8 djece. One koje ostanu u školi udaju se u dvadesetim, zapošljavaju, i u prosjeku imaju dvoje do troje djece. Kada siromašne obitelji imaju manje djece, lakše mogu uložiti u zdravstvenu srb o svakom djetetu, hranu i školovanje. Majke više vremena mogu posvetiti poslu i time se smanjuju prepreke spolne nejednakosti. Ukratko, postoji direktna veza između smanjene stope rađanja, bržeg ekonomskog razvitka i popravljaju se opći životni uvjeti. Povezujući djecu diljem svijeta dostupnim gradivom za učenje, te povezivanje djece u socijalne mreže još u ranoj dobi donijet će dugoročne benefite. U tom utemeljenju povezivanje on line škola iz SAD-a i Kenije, djeca udaljena 8000 milja razmjenjuju znanje i pružaju djeci veliko zadovoljstvo što mogu izmjenjivati znanje i iskustva s djecom s druge strane svijeta. Profesori sa Columbia University će nadgledati ovu vezu kola-školi, te znanstveno obrađivati podatke o iskustvima u smislu proširivanja kognitivnog i etničkog učenja. Procjenjuje se kako 300 milijuna školske djece nemaju priliku završiti više razrede osnovne škole, poglavito zbog siromaštva. Taj problem, koji bi u budućnosti imao loše posljedice i na tu djecu i društvo u cjelini, sada se može riješiti s vrlo malim ulaganjima. Global Fund for Education, te mnogobrojni volonteri koji nastoje povezati djecu cijelog svijeta, stvaraju šansu za preokret kakav nije bio moguć do prije nekoliko godina. Ovakve inicijative zorno ukazuju kako siromaštvo, nepismenost i smrtnost od bolesti koje se mogu prevenirati su problemi koje moramo iskorijeniti jer imamo i potrebnu tehnologiju i dobru volju.

Jeffrey D. Sachs, ravnatelj je Earth Institute na sveučilištu Columbia, stručni savjetnik u Ujedinjenim narodima te jedan od osnivača nevladine udruge Millenium Promise. Earth Institue i Millenium Promise pridružili su se Madonni i Ericssonu u inicijativi Connect to Learn

Komentirajte prvi

New Report

Close