Telekom Austria zaključio tromjesečje i cijelu 2014. godinu s neto gubitkom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. veljača 2015. u 13:21
Foto: Reuters

Austrijski telekomunikacijski operater Telekom Austria (TA) izvijestio je da je četvrto tromjesečje i cijelu 2014. godinu zaključio s neto gubitkom.

Austrijski telekomunikacijski operater Telekom Austria (TA) izvijestio je da je četvrto tromjesečje i cijelu 2014. godinu zaključio s neto gubitkom, izdvajajući troškove restrukturiranja, a za tekuću godinu najavljuje bolje prihode i dobit.

U četvrtom je tromjesečju kompanija zabilježila neto gubitak od 48,9 milijuna eura. U istom razdoblju prethodne godine poslovali su s neto dobiti od 107,1 milijun eura.

Prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) smanjena je u razdoblju od listopada do prosinca 2014. za 3,9 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, na 252,1 milijun eura. Prihodi su pali za 2,4 posto, na 1,03 milijarde eura.

U cijeloj 2014. kompanija je zabilježila neto gubitak, i to od 185,4 milijuna eura. U godini ranije poslovala je s plusom od 52,1 milijun eura. Prihodi su im u 2014. pali četiri posto, na četiri milijarde eura.

U TA tumače da su u četvrtom tromjesečju viši prihodi u skupini dodatnih tržišta i u Hrvatskoj, za blagih 0,5 posto, tek dijelom nadoknadili pad na matičnom austrijskom tržištu, za 2,4 posto, te u Bugarskoj i Bjelorusiji gdje su smanjeni čak 9,1 posto. Bugarska i Austrija pritisnule i godišnje prihode, uz pad prihoda za oko sedam posto, a 2,8-postotni pad prihoda zabilježili su i u Hrvatskoj dok im je Bjelorusija bila oslonac, uz 7-postotni rast prihoda.

U austrijskoj kompaniji pritom tumače da im je u cijeloj 2014. u Bjelorusiji podršku pružilo povećanje cijena vezano za inflaciju dok su im u Bugarskoj i Hrvatskoj uteg bili pritisci na makrorazini i konkurencija, unatoč pozitivnom doprinosu prihoda u segmentu fiksne telefonije.

Neto gubitak na razini grupe u četvrtom tromjesečju i cijeloj godini pripisuju osjetno većim troškovima restrukturiranja, pri čemu su od ukupnih godišnjih 89,6 milijuna eura čak 77,5 milijuna zabilježili u posljednja tri mjeseca.

Za tekuću godinu predviđaju rast prihoda za oko dva posto i kapitalnu potrošnju u rasponu od 700 milijuna do 750 milijuna eura, u usporedbi sa 757 milijuna koliko je iznosila u 2014.

"Očekuje se da će još neko vrijeme biti prisutni izazov poput nepovoljnih makroekonomskih trendova, regulatornih intervencija i snažnih cjenovnih pritisaka", navodi se u izvješću, objavljenom u utorak navečer.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Telekom Austria ima tragicno nesposobnu upravu. Posljedice se vide. I sve skupa se nastavlja. Corporate governance u EU je slab a u Hr nikakav.

New Report

Close