Telekom Austria i Telemach žele preuzeti Tušmobil

Autor: Poslovni dnevnik , 06. listopad 2014. u 17:25
Tušmobil je privukao oko 12,2 posto slovenskih korisnika mobitela/FOTOLIA

Poslovanje Tušmobila znatno se popravilo, prihod je u prvih šest mjeseci ove godine veći 7,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Za preuzimanje slovenskog mobilnog operatera Tušmobila u vlasništvu Mirka Tuša, koji je do prije nekoliko godina bio najbogatiji Slovenac, zainteresirani su Telekom Austria (preko svoje kompanije u Sloveniji Si.mobil) i Telemach, piše list Finance.

"Zainteresirani smo za sve tvrtke koje se prodaju u Sloveniji, od Tušmobila i Debitela do T-2 i manjih kabelskih operatera", rekli su u tvrtki United Group, koja je vlasnik Telemacha, a sličan odgovor Finance su dobile i od Si.mobila. Prodajna cijena Tušmobila, prema neslužbenim informacijama slovenskog lista, moga bi dosegnuti 150 milijuna eura. Upravo toliko je Mirko Tuš tražio za Tušmobil prije nekoliko godina, kada su mu zainteresirani kupci ponudili samo 50 milijuna eura, što je odbio. Tušmobil je po broju korisnika treći slovenski mobilni operater, s udjelom od oko 12,2 posto, što je prema podacima s internet stranice kompanije više od 250.000 osoba.

 

150mil.

eura mogla bi iznositi prodajna cijena za Tušmobil

Doista, poslovanje Tušmobila, koji se voli pohvaliti da je posljednjih godina najbrže rastući slovenski mobilni operater, znatno se popravilo. Prihod u prvom polugodištu ove godine u odnosu na isto razdoblje 2013. porastao je 7,7 posto, na gotovo 40 milijuna eura. Još više se popravila profitabilnosti kompanije, s neto dobiti od 1,5 milijuna eura, u odnosu na gubitak od 100 tisuća eura u prvih šest mjeseci prošle godine. Tuš Holding Mirka Tuša mora prodati Tušmobil zbog prezaduženosti jer to traže banke vjerovnici s kojima je ljetos drugi put u tri godine dogovorio reprogramiranje kredita.
 

Tuš je krajem 2012. dugovao 344,75 milijuna eura, sada su ti dugovi dosegnuli blizu 400 milijuna, a više od 90 posto dugova grupe Tuš otpada na Abanku Vipu, SID banku, Gorenjsku banku, Hypo i Novu ljubljansku banku (NLB). Sporazum s bankama odnosi se na krovni Tuš Holding, trgovačko poduzeće Engrotuš (koje je lani u Sloveniji zabilježilo najgori rezultat), Tuš Drogerije i zabavne centre, kao i Tuš Nekretnine, koja se bave iznajmljvanjem trgovačkih centara Engrotušu. Prema pisanju Slobodne Bosne trgovački lanac Bingo Senada Džambića sprema se preuzeti trgovine Tuša u BiH. 

Komentirajte prvi

New Report

Close