Telefonica napala DT u njegovu dvorištu

Autor: Silvije Tomašević , 02. travanj 2009. u 22:00

Telecom Italija prodaje svoje njemačko poslovanje Hanesnet, za koje bi mogao dobiti oko milijardu eura, kako bi namirio dugovanja

Španjolska Telefonica i britanski Vodafone žele kupiti njemačkog broadband operatera Hansenet, koji je sada u vlasništvu talijanskog Telecoma. Velike promjene na europskom tržištu telefonije su pokrenute, a Hansenet bi htjela kupiti i njemačka tvrtka United Internet, koja je treća u Njemačkoj u ponudi širokopojasnih telekomunikacija. Hansenet je 2008.godine imao prihod od 1,2 milijarde eura sa 2,3 milijuna klijenata, a prema procjenama analitičara vrijedi između milijardu i 1,3 milijarde eura.

Pohod na Njemačku
Dakle, španjolska Telefonica bi se kupovinom brendaAlice koji drži Hansenet, te je prodaje Telecom Italia, znatno ojačala na njemačkom tržištu telefonije, tim više što bi htjela kupiti i kompaniju United Internet. Prema pisanju njemačkog lista Frankfurter Allgemeine Zeitung glasnogovornik talijanskog Telecoma je kazao kako je proces “prodaje Hanseneta tek započeo”. U prvoj fazi Telecom Italia prikuplja razne ponude. Pregovori između Telefonice i Telecoma su započeli, ali je još, čini se, daleko dogovor o cijeni. Španjolci bi htjeli kupiti Hanesnet po današnjoj cijeni, dakle poprilično manjoj uslijed aktualne svjetske financijske krize, dok Talijani inzistiraju na cijeni od prije godinu dana. Podsjetimo, Hansenet u Njemačkoj pod brendom Alice ima 2,3 milijuna korisnika fiksne mreže, a United Internet na koji je pogled bacila španjolska telekomunikacijska kompanija Telefonica, ima 2,8 milijuna korisnika. Frankfurter Allgemeine Zeitung drži kako se uprava United Interneta protivi prodaji kompanije Španjolcima. No, ako će Telefonica uspjeti otkupiti obje telefonske kompanije, onda će postati u fikson telefoniji najvećim konkurentom Deutsche Telekoma u Njemačkoj. Telefonica, inače, je jedna od najuspješnijih europskih telekomunikacijskih kompanija, ima oko 9 milijardi eura likvidnog novca s kojim lako može zaključiti obje operacije, jer Hansenet je procjenjen na oko milijardu eura, a United Internet na više od jedne milijarde eura. Telefonica ne želi komentirati nagađanja.

Prednost Telefonice
Ipak čini se da tržište favorizira španjolsku kompaniju u utrci za preuzimanje njemačkog Hanseneta, koji već posjeduje i mobilnu mrežu O2. Naime, dionice Telefonice na burzi u Madridu su porasle, kao i one Telecom Italije na milanskoj burzi. Predsjednik Uprave talijanskog Telecoma, Franco Bernabe je nedavno izjavio kako su na prodaji Hansenet, Etecsa i Sparkle. Uprava se na taj potez odlučila kako bi umanjila velika dugovanja koja opterećuju njezino poslovanje. U sklopu tog poteza Uprave, trebalo bi se kroz prodaju inozemnih poslovanja Telecoma Italije, odnosno Hanseneta, Sparklea i Etecsa, prema najavama Bernabea namaknuti ukupno oko tri milijarde eura. Talijanska tvrtka će još morati namaći oko 1,5 milijardi eura, jer joj je u ovoj godini potrebna dokapitalizacija od ukupno oko 4,5 milijarde eura.




Komentirajte prvi

New Report

Close