Tehnološkom divu gubitak prešao milijardu dolara

U odnosu na godinu ranije, neto prihodi kompanije veći su za 38 posto, Foto: Reuters U odnosu na godinu ranije, neto prihodi kompanije veći su za 38 posto, Foto: Reuters

Minus je veći za 179 milijuna dolara zbog ulaganja u nove usluge, od dostave hrane do najma skutera.

Iako se priprema za izlazak na burzu, Uber i dalje gubi golem novac, pokazuje objavljeno kvartalno izvješće. Ta kompanija za najam vozila s vozačem u trećem je tromjesečju zabilježila minus od 1,07 milijardi dolara, 179 milijuna dolara više nego u drugom tromjesečju. Produbljeni minus rezultat je daljnjih ulaganja u nove usluge, od dostave hrane do prijevoza iznajmljenim skuterima.

Kao privatna tvrtka, Uber nije dužan javno objavljivati financijska izvješća, no počeo je javnost izvještavati o poslovnim rezultatima jer u idućoj godini planira provesti javnu ponudu i uvrstiti dionice na burzu. Međutim, neto prihodi kompanije porasli su u proteklom tromjesečju za pet posto u odnosu na prethodni kvartal, na 2,95 milijardi dolara, dok su bruto prihodi od narudžbi porasli šest posto, na 12,7 milijardi dolara, objavio je Uber. Donedavno su prihodi te kompanije rasli po dvoznamenkastim stopama na kvartalnim razinama, no u posljednjim je tromjesečjima njihov rast usporen na jednoznamenkaste.

No, na godišnjim razinama kompanija bilježi i dalje snažan rast. Tako su neto prihodi u proteklom tromjesečju bili za 38 posto veći nego u istom lanjskom razdoblju, dok su bruto prihodi istodobno skočili za 41 posto. U posljednjem objavljenom izvješću Uber je naglasio snažan rast poslovanja s dostavom hrane, Uber Eatsa. Prihodi tog segmenta dosegli su dvije milijarde dolara, 150 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Podsjetimo, Uber je prošlog mjeseca objavio da će do kraja godine usluga dostave hrane biti dostupna za dvije trećine američkog stanovništva. Procjena vrijednosti tvrtke početkom godine iznosila je 72 milijarde dolara, po čemu je Uber jedna od najvrijednijih privatnih kompanija u svijetu.Međutim, nedavno objavljene ponude banaka koje žele voditi IPO pokazale su da bi vrijednost Ubera u javnoj ponudi mogla dosegnuti i 120 milijardi dolara.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!