Talosto i Lenta žale za Agrokorom

Autor: Ksenija Končevski; Igor Vukić , 29. prosinac 2008. u 22:00

Talosto i Lenta bi izlaz iz financijskih problema mogli potražiti u prodaji udjela Agrokoru

Ruski proizvođač sladoleda i smrznutih poluproizvoda Talosto, ali i trgovački lanac Lenta, za čije je preuzimanje svojevremeno bio zainteresiran i Agrokor, zbog ozbiljnih financijskih problema mogli bi izlaz iz krize potražiti u ponudi svojih udjela bivšim interesentima.

Teškoće zbog smanjene potrošnje kupaca i financijska kriza natjerali su upravu Talosta na restrukturiranje, pa će više od četvrtini zaposlenih podijeliti otkaze. “Talosto će ukupno podijeliti oko 400 otkaza”, rekao je glavni financijski direktor Aleksander Pikunov dodavši da kompanija traži način za refinaciranja dugova, čiji iznos, međutim, nije želio otkriti. Prodaja Talosta međunarodnom igraču, o čemu se nagađalo još jesenas, a kao potencijalni ponuđači osim Agrokora još su bili navedeni i švicarski Nestle i britansko-nizozemski Unilever, mogla je riješiti financijske probleme jednog od najvećih ruskih proizvođača sladoleda i smrznute hrane, no bila je odgođena na neodređeno vrijeme. Vrijednost transakcije stručnjaci su procjenjivali na 150 milijuna dolara. Kompanija inače zapošljava oko 4,5 tisuća ljudi, najveći, 50-postotni udio drži generalni direktor Aleksej Abrosimov, a po 25% imaju Jurij Dementijev i Aleksej Vlasov. Talosto u Rusiji ima pet tvornica, u Moskvi, Sankt Peterburgu i Rostovu na Donu. Očekivani ovogodišnji prihodi Talosta procijenjeni su na 162 milijuna dolara, od čega na prodaju sladoleda otpada 60 posto. Švicarski je Nestle prije godinu dana bio glavni kandidat za preuzimanje Talosta. Kasnije su ruski mediji izvijestili i da je u svibnju ciparska tvrtka Boramir Holding zainteresirana za kupnju financijskog odjela Talosta, no nije dobila zeleno svjetlo agencije za zaštitu tržišne utakmice. Nagađalo se i da iza ciparske tvrtke stoji Nestle, što je Abrosimov demantirao.

Nakon toga ove su jeseni ruski mediji objavili da su za akviziciju Talosta uz Nestle zainteresirani Agrokor i Unilever. Abrosimov je tada rekao da je rusko tržište u fazi konsolidacije i da su vrlo česti prijedlozi o prodaji i sklapanju saveza te da su na meti tržišni lideri kao što je Talosto, no za sada ni s kim ne pregovara o prodaji. Agrokor se izvan granica Hrvatske najviše proširio u segmentu sladoleda i smrznute hrane, pa također ne čudi da je zainteresiran za Talosto, a time i za ulazak na rusko tržište. Agrokor je priliku za širenje u Rusiji vidio i kroz preuzimanje trgovačkog lanca Lente iako je riječ o deset puta manjem zalogaju od Talosta. Zanimljivo je što je i Lenta, drugi ruski Agrokorov cilj, također u teškoćama. Oleg Žerebcov, vlasnik kompanije Lenta, za koju se Agrokor natjecao kao i za Talosto, ima problema zbog dugova bankama, pišu ruski mediji. Žerebcov, vlasnik 35% Lente, založio je 22% svojih dionica u bankama da bi podigao kredit za razvoj svog drugog trgovačkog lanca, pod imenom Norma, koji prodaje potrepštine za opremanje stanova. Procjenjuje se da Norma vrijedi oko 50 milijuna dolara. Ne bude li mogao vratiti taj kredit, Žerebcov bi mogao prodati svoje dionice Lente drugim dioničarima ili pak kupcima na slobodnom tržištu, tvrdi se u ruskim poslovnim krugovima. Uz Agrokor, za Lentu su interes iskazali Carrefour i Wal-Mart. U Agrokoru se u ponedjeljak nije mogao dobiti komentar tih informacija.




Komentari (1)
Pogledajte sve

…pa će više od četvrtini zaposlenih podijeliti otkaze.
…“Talosto će ukupno podijeliti oko 400 otkaza”
…Kompanija inače zapošljava oko 4,5 tisuća ljudi…

Napisali ste sljedeće stavke/brojke pa računica sam po sebi baš i nema matematičko uporište.. Zanimale bi me točne brojke pa ako je problem u digitronu ili razumijevanju postotnog računa barem da date link s kojeg ste preuzeli podatke..

Hvala

New Report

Close